Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Jan 05 2019
    AZ Member #
    439237
    Location
    Michigan

    2009 A4 B8 Blue Smoke and Shuddering Idle

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Hey Everyone!

    I have seen a lot of forums of this situation but none with the exact situation I am experiencing.
    On a cold start I get the normal white fog of condensation but it goes away.
    This is thick blue hue smoke even when the engine is warm, it will a happen at stop lights as well and the car feels like it is going to stall out sometimes.
    Under acceleration and idling is when it is its worse, but when I am at cursing speeds it is normal.
    The blue smoke also smells like burning oil.
    (Linked is a video)
    I am also feeling like I have a slight loss of power sometimes as well, could be just a worried placebo effect though.
    The past month it does feel like it has been going through more oil as well, I have been checking it periodically through this situation.

    Some background:
    I replaced all spark plugs recently.
    I replaced the PCV and breather hoses.

    I have heard it could be a bad turbo or bad turbo seals.

    https://youtu.be/outl1KxAc1c
    https://youtu.be/wVZsbjsezmM
    https://youtu.be/1NiiUDqKBZY

    Thanks in advanced,
    Hunter.

  2. #2
    Established Member Four Rings Novarider's Avatar
    Join Date
    Jul 02 2017
    AZ Member #
    402048
    Location
    Knoxville TN

    Have you checked the timing chain and tensioner? How many miles on the car?
    2011 A4 Avant Prestige S-Line

  3. #3
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Jan 05 2019
    AZ Member #
    439237
    Location
    Michigan

    No I have not, but there are 168,000 the are mostly highway crusing miles.

  4. #4
    Active Member One Ring
    Join Date
    Feb 06 2018
    AZ Member #
    413590
    Location
    California

    Quote Originally Posted by Novarider View Post
    Have you checked the timing chain and tensioner? How many miles on the car?
    This. Do not start the car until the tensioner is checked; if it's bad you're just seconds away from destroying your engine. It can be done quickly and there is a good YouTube vid on it.

  5. #5
    Senior Member Two Rings S-Liner's Avatar
    Join Date
    Oct 21 2014
    AZ Member #
    289884
    My Garage
    '11 Suburban LTZ
    Location
    Satellite Beach Florida

    Turbo


    Sent from my iPhone using Audizine
    '10 A4 Avant Prestige Plus S-Line w/sport pkg
    My Oil consumption results..."Oil consumption measurement found to be using 3.26 quarts per 1000 miles"

  6. #6
    Senior Member Four Rings Theiceman's Avatar
    Join Date
    Feb 15 2016
    AZ Member #
    368804
    Location
    Cambridge Ontario

    sure sounds like turbo went tits up . With any luck your after run coolant pump has ben disconnected by Audi and you can put warranty claim in for your turbo.
    2014 A4 2.0TQ Technik
    2006 A4 2.0TQ 6spd
    1978 Porsche 911SC Targa
    1976 Yamaha XS 360

  7. #7
    Active Member Two Rings K__bz's Avatar
    Join Date
    Aug 21 2018
    AZ Member #
    424998
    Location
    Toronto

    Damn. That doesnít look good.
    Looks like youíre running a weird mixture.
    Could be the turbo.

    Whatís the smell of the smoke? If it has a sweet scent it can be coming from your coolant. It could be burning it somewhere.

    Also I see you changed your plugs. Which plugs did you go with?


    Sent from my iPhone using Audizine

  8. #8
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Jan 05 2019
    AZ Member #
    439237
    Location
    Michigan

    To everyone who replied in an attempt to help my hopeless self, I appreciate you all!
    It ended up being I bought a "lemon" PCV and it crapped the bed immediately.
    I bolted down an OEM Audi Genuine PCV and all is good.
    If I have learned anything from this endeavor, don't skimp out parts that are important... Like crankcase pressure regulator.

    -Hunter

  9. #9
    Senior Member Four Rings Theiceman's Avatar
    Join Date
    Feb 15 2016
    AZ Member #
    368804
    Location
    Cambridge Ontario

    you bought aftermarket ??? what brand ? may help others in the future....
    2014 A4 2.0TQ Technik
    2006 A4 2.0TQ 6spd
    1978 Porsche 911SC Targa
    1976 Yamaha XS 360

  10. #10
    Active Member Two Rings K__bz's Avatar
    Join Date
    Aug 21 2018
    AZ Member #
    424998
    Location
    Toronto

    Glad to hear itís solved dude :)
    Good thing is, it wasnít your turbo? Haha


    Sent from my iPhone using Audizine



Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2019 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.