Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Aug 16 2018
    AZ Member #
    424634
    Location
    wellfleet, ma

    Code p164e after oil change

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Received the following from the APR Mobile app shortly after an oil change:

    Code “p164e oil pressure regulating valve electrical malfunction”.

    Audi service manager said not to worry and they would look at it at the next service.

    2017 S6 with APR stage 1 & TCU.

    Any experiences or insight appreciated.

  2. #2
    Established Member Four Rings OlyS6's Avatar
    Join Date
    Nov 22 2016
    AZ Member #
    386370
    Location
    Olympia, WA

    Quote Originally Posted by bturnbull View Post
    Received the following from the APR Mobile app shortly after an oil change:

    Code “p164e oil pressure regulating valve electrical malfunction”.

    Audi service manager said not to worry and they would look at it at the next service.

    2017 S6 with APR stage 1 & TCU.

    Any experiences or insight appreciated.
    If you have a VAGCOM cable and VCDS cable (if you don't get one! You can get a 3VIN cable for $199 at Europaparts.com) clear the code and see if it comes back. Likely that the oil change may have tripped a sensor that needs to be reset.
    2016 S6, mythos black, RS7 turbos, MRC inlets |AWE touring exhaust| APR downpipes| Eventuri intake| AMS cooler| Eurocode sways, end-links, and AK | Audi CCB| HRE P103, 20x10 | RS6 grille| Neidfaktor CF mirrors, diffuser, and steering wheel| Blackvue dashcams| Escort Max CI 360 | RS6 LED headlights |Sound: Navtv Zen-v, Audiocontrol DM-810 DSP, JL HD900/5 driving JL10W3 sub and Focal KX3 up front. Rear; JL HD600/4 driving Focal KX2.

  3. #3
    Active Member One Ring RuckusX's Avatar
    Join Date
    Aug 13 2017
    AZ Member #
    404854
    Location
    Orange County CA

    I am having the exact same problem! Changed my oil and code came up, used vag-com cleared and was gone for about 5 miles and came back. I have tried to clear it numerous times and sometimes it comes back instantly. I can’t figure it out, but I did do the pcv oil cap test and it’s a lot of suction and engine starts idling up and down and wants to die. So maybe it’s the valve? I got no other codes except that and o2 code from apr downpipes since I have epl it’s not coded out.

    Oh btw I have a 2017 s6 18k miles on epl stage 2 with tcu tune.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  4. #4
    Veteran Member Four Rings wwhan's Avatar
    Join Date
    Mar 26 2010
    AZ Member #
    56662
    Location
    CA

    I would look into it. The 4.0T has a complex ECM controlled oil pressure system.

    From Audi Self-Study Program 920223

    Oil Pressure Regulation Valve N428 is switched by the ECM.
    Oil Pressure Switches F22 (high) and F378 (low) . There are two oil pressure switches above the oil filter. They monitor the two pressure stages.
    A third oil pressure switch, Level 3 F447, is installed for monitoring the oil pressure of the piston cooling jets.
    Piston Cooling Nozzle Control Valve N522 controls oil jets under the piston crowns.

    2016 S6 Sport, black optic

  5. #5
    Veteran Member Four Rings wwhan's Avatar
    Join Date
    Mar 26 2010
    AZ Member #
    56662
    Location
    CA

    Maybe check to see if the two oil pressure sensor connectors near the oil filter are seated properly.

    2016 S6 Sport, black optic

  6. #6
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Aug 16 2018
    AZ Member #
    424634
    Location
    wellfleet, ma

    Thanks all for the replies and wwhan for the diagram. I will take the car into a local Audi guy next week to check the connections and report back.

  7. #7
    Active Member One Ring RuckusX's Avatar
    Join Date
    Aug 13 2017
    AZ Member #
    404854
    Location
    Orange County CA

    Keep me updated ... I have been hesitant to bring it in because I have intake, exhaust, heat exchanger, etc... hoping I would find a solution so I won’t have to. It’s not my daily so its just been sitting till I decide what I should do.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #8
    Active Member One Ring youngsolodolo's Avatar
    Join Date
    Mar 11 2014
    AZ Member #
    154094
    Location
    Stamford, CT

    In because i got the same code earlier this week - hoping its nothing serious.


    Sent from my iPhone using Audizine

  9. #9
    Active Member One Ring RuckusX's Avatar
    Join Date
    Aug 13 2017
    AZ Member #
    404854
    Location
    Orange County CA

    Have you guys tried the oil cap test for the pcv valve? If there’s a lot of suction and engine start to bog like mine, then maybe bad pcv causing the error or vice vesa? Just a thought


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  10. #10
    Active Member One Ring RuckusX's Avatar
    Join Date
    Aug 13 2017
    AZ Member #
    404854
    Location
    Orange County CA

    Any updates?


    Sent from my iPhone using Tapatalk



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2018 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.