Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    Veteran Member Four Rings christianb5s4's Avatar
    Join Date
    Aug 24 2014
    AZ Member #
    277489
    Location
    Newport Beach, CA

    Lean Code Follow Up

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Hey all. So I'm still struggling with this lean code issue, Bank 2 lean code sporadic P1138 comes back first then is followed by the same code for Bank 1. Fuel trims are definitely way off. I've already done the following:

    - Smoke tested all lines
    - All new Kombi valves
    - New vacuum pump, HPFP
    - No leaks in valve cover gaskets, small VVT cover leak (driver's side), no fuel injector or intake manifold leaks (all new seals/gaskets)

    Symptoms that I've noticed:

    - Code takes anywhere from a week to two weeks to return while daily driving
    - The short and long term trims vary drastically from not always significantly off to significantly off
    - Codes don't come back and trims look fine if the car is driven over long distances
    - Codes come back most quickly if I drive the car short distances or start the engine, stop the engine, and restart frequently (i.e. going and running errands)
    - There's a slight short (and minor) hesitation at idle on warm startup if the car has sat for 30 mins or so after driving
    - Extra fuel is clearly being added, if I floor it I can see the rich smoke coming out the exhaust

    Anyone have ideas? I feel like it might be sensor related but no codes come up besides the lean code. Help is greatly appreciated because this issue is driving me crazy, here are the trims from last night when the CEL came back on.

    By row it's 1. Bank 1 Sensor 1 (Idle) 2. Bank 1 Sensor 1 (Partial) 3. Bank 2 Sensor 1 (Idle) 4. Bank 2 Sensor 1 (Partial)

    Imola 2001 Stage 3 S4: 314K - 156mph 1/2 mile - Completely Refreshed/Built BEL Motor - SRM K24s w/ Custom Turbosmart wastegates - Ringer Racing 4+ - Etspec - Cinesnow WG/Oil Lines - SRM V3 Intercoolers - AA built trans - 4:1 Diff - JHM Trio - 034 - H&R Coilovers - FCP - Bosch Motorsports - OZ Racing - SRM/SSAC exhaust - Tons of New OEM parts

    2009 C6.5 A6 3.0T Prestige - stock, daily driver

  2. #2
    Veteran Member Four Rings christianb5s4's Avatar
    Join Date
    Aug 24 2014
    AZ Member #
    277489
    Location
    Newport Beach, CA

    To post an update to anyone that might be following this: had the ECU update done at the dealer to the latest version which should help with EVAP related stuff. During the update process, they found B2 S1 o2 sensor was lazy and likely the cause of the lean code as nothing else was coming up as a trouble spot. Ordered two OEM sensors and will install to see how it does. This being the issue makes sense because bank 2 fuel trims are the most off.
    Imola 2001 Stage 3 S4: 314K - 156mph 1/2 mile - Completely Refreshed/Built BEL Motor - SRM K24s w/ Custom Turbosmart wastegates - Ringer Racing 4+ - Etspec - Cinesnow WG/Oil Lines - SRM V3 Intercoolers - AA built trans - 4:1 Diff - JHM Trio - 034 - H&R Coilovers - FCP - Bosch Motorsports - OZ Racing - SRM/SSAC exhaust - Tons of New OEM parts

    2009 C6.5 A6 3.0T Prestige - stock, daily driver



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2019 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.