Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 22 of 22
  1. #1
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Vagcom lite interface not found

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Finally got a Vagcom cable, and installed the lite version.

    The port shows up. But the interface not found.

    Ive tried doing this while connected to my s4. Still no luck. I have tried uninstalling, and reinstalling multiple times. Fire wall is off.

    I dont mind being out $10.00 for the cable. But looking for suggestions before I bite the bullet on full version with the Ross tech cable ..


    Last edited by bmwpower603; 09-13-2018 at 08:45 AM.

  2. #2
    Veteran Member Three Rings m_haiser's Avatar
    Join Date
    Apr 24 2011
    AZ Member #
    74529
    My Garage
    Highland Green Allroad
    Location
    Oregon Coast

    make sure youre finding and testing different com ports. its not always plug and play. there is some tinkering on the computer end

  3. #3
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    When you say test different com ports. That just means try different USB ports with the cable? I have done that. Ive got 3 and 4 to work. (Only 2 USB ports)

    I havent been able to get port 1 or 2 to work.. not sure why

    In device manager, it says the port numbers. But doesnt have Vagcom in the title line with the port.

  4. #4
    Veteran Member Four Rings CELison's Avatar
    Join Date
    Feb 23 2010
    AZ Member #
    55053
    Location
    Lehigh Valley

    You need to config the cable to a specific port in your laptop or it wont connect.

  5. #5
    Veteran Member Three Rings m_haiser's Avatar
    Join Date
    Apr 24 2011
    AZ Member #
    74529
    My Garage
    Highland Green Allroad
    Location
    Oregon Coast

    it wont say vacgom, but usb-serial or something like that.

  6. #6
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    I have it config currently to channel 4.

    Still no luck. I assume its probably the cable.

    I dont really see any other configuration that Im missing.

  7. #7
    Veteran Member Four Rings blitz2190's Avatar
    Join Date
    Jul 31 2014
    AZ Member #
    269656
    My Garage
    2004 A4 1.8T Quattro, 2.7T swap Stage 3 APR 6 speed
    Location
    NH

    you need to check the com port assinged to your usb cable (your cable has a serial to usb adapter built in that creates a com port), you check this under device manager, find your cable under com ports and check the assigned port. If it is greater than 4 you will need to right click it go to properties, then go to the "port setting" tabs click advanced button, then change the port to an unused one in the 1-4 range. then set accordingly in vcds lite, also keep in mind when you change usb ports with the cable it also changes the port number assigned, but using the same port will result in the same com port that was assigned to that port.
    Never argue with an idiot, they'll bring you down to their level and beat you with experience.
    2.7T Swap Wiring Guide (Psst this is a link)
    New Build In progress built 2.7 STK 2004 B6 A4- Thread and pic to come

  8. #8
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Ive tried all 4 com ports. On more than 1 USB ports

    As well as trying to update USB port drivers, and BIOS updates.

  9. #9
    Established Member Three Rings Teck09's Avatar
    Join Date
    May 11 2017
    AZ Member #
    399307
    Location
    WA

    Quote Originally Posted by bmwpower603 View Post
    Ive tried all 4 com ports. On more than 1 USB ports

    As well as trying to update USB port drivers, and BIOS updates.
    Follow blitz's post directly above yours.

    It is a PITA the first time but once you get it configured properly you're done. I have that same cable and it works just fine.

  10. #10
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    I tried switching ports. Switching the coms on different ports 1 through 4.

    Its definitely a PITA. Im tempted to try a different laptop. Or a desktop.

    Unfortunely I have a MAC with OS X for another laptop :(

  11. #11
    Veteran Member Four Rings CELison's Avatar
    Join Date
    Feb 23 2010
    AZ Member #
    55053
    Location
    Lehigh Valley

    Quote Originally Posted by bmwpower603 View Post
    I tried switching ports. Switching the coms on different ports 1 through 4.

    Its definitely a PITA. Im tempted to try a different laptop. Or a desktop.

    Unfortunely I have a MAC with OS X for another laptop :(
    I run VCDS and ME7 Logger on my MacBook. No issues.
    B5 S4- K24s, built bottom end, E85
    B8 S4- GIAC Stage 2
    150cc Chinese Scooter of Doom

  12. #12
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Quote Originally Posted by CELison View Post
    I run VCDS and ME7 Logger on my MacBook. No issues.

    What are you using for an operating system on your Mac? Since it wont run with an apple laptop/ Desktop.

    I have a MacBook Air. Ill need to transfer cable files to a thumb drive from the disk that it came with.

  13. #13
    Veteran Member Four Rings blitz2190's Avatar
    Join Date
    Jul 31 2014
    AZ Member #
    269656
    My Garage
    2004 A4 1.8T Quattro, 2.7T swap Stage 3 APR 6 speed
    Location
    NH

    Quote Originally Posted by bmwpower603 View Post
    I tried switching ports. Switching the coms on different ports 1 through 4.

    Its definitely a PITA. Im tempted to try a different laptop. Or a desktop.

    Unfortunely I have a MAC with OS X for another laptop :(
    you went under device manager from control panel and switched the com ports? or you tried all 4 in vcds big difference, re-read my advice go into the device manager and post the com post listed for your usb converter cable
    Never argue with an idiot, they'll bring you down to their level and beat you with experience.
    2.7T Swap Wiring Guide (Psst this is a link)
    New Build In progress built 2.7 STK 2004 B6 A4- Thread and pic to come

  14. #14
    Veteran Member Four Rings CELison's Avatar
    Join Date
    Feb 23 2010
    AZ Member #
    55053
    Location
    Lehigh Valley

    Quote Originally Posted by bmwpower603 View Post
    What are you using for an operating system on your Mac? Since it wont run with an apple laptop/ Desktop.

    I have a MacBook Air. Ill need to transfer cable files to a thumb drive from the disk that it came with.
    Windows 10. You can switch between the 2.

  15. #15
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Quote Originally Posted by blitz2190 View Post
    you went under device manager from control panel and switched the com ports? or you tried all 4 in vcds big difference, re-read my advice go into the device manager and post the com post listed for your usb converter cable
    Yes I went to device manager. And I observed which port the cable was plugged into. Then I went to advanced settings, and changed that port #. I did that with all 4 of my USB ports. I tried changing every port # through advanced settings.

  16. #16
    Veteran Member Three Rings m_haiser's Avatar
    Join Date
    Apr 24 2011
    AZ Member #
    74529
    My Garage
    Highland Green Allroad
    Location
    Oregon Coast

    if you search over on nefmoto.com there is a list of cables known to work, make sure what you have has the right chip in it

  17. #17
    Veteran Member Four Rings Timtheguru's Avatar
    Join Date
    Dec 30 2009
    AZ Member #
    52711
    Location
    Seattle

    As mentioned you need to set the COM port in the device manager first. Port for USB and COM port are different. From the google..

    My serial device requires a specific COM port to function, how do I change this in Windows?
    Some serial devices require a specific COM port number to function. In these cases, consult the manual of your serial device to determine the correct number to use.

    To change the COM port number of a serial device in Device Manager, complete the following:

    Open the Device Manager by pressing the Windows Key + R. Type devmgmt.msc and press Enter.
    Expand the Ports (COM & LPT) section.
    Right-click the COM port and select Properties.
    Click the Port Settings tab and click Advanced.
    Change the COM port number to an available COM port number.
    Note: Multiple serial ports cannot share the same COM port number.

    Restart your computer.
    Note: Even if you change the COM port number back to the original number, you still need to restart your computer.
    2001.5 S4 Sedan
    2002 A4 Avant 1.8t - Traded in
    2001.5 A4 1.8t - In storage rotting away providing homes for rodents
    2013 Q7 TDI

  18. #18
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Yes I have done this. Ive tried all the ports through advanced settings as you mention here.

    One thing I didnt do though is restart the computer after trying different ports. (1-4 of course )

  19. #19
    Veteran Member Four Rings zillarob's Avatar
    Join Date
    Nov 16 2010
    AZ Member #
    67118
    My Garage
    2kS4, 84gli, 84caddy dsl
    Location
    WetSide, WA

    Some of those cables use a different usb/serial chip.
    If you have already tried the older FTDI drivers (2.08 or so) and still getting funny icons in the device manager, maybe try this hella sketchy looking driver
    http://www.wch.cn/download/CH341SER_EXE.html


    (Its actually legit. A lot of the knockoff arduino stuff uses it because it doesnt detect and ignore clone chips like the newer FTDI stuff does)

    Scratch that, looks like you already have that driver installed. Maybe open that thing up and see what chip is in there, it shout say on it.
    Last edited by zillarob; 09-13-2018 at 05:18 PM.
    There are only 2 things needed to make an Audi work properly - Duct tape and WD40. If it moves and it shouldn't - Duct tape. If it doesnt move and it should - WD40.

  20. #20
    Veteran Member Four Rings vavJETTAw36's Avatar
    Join Date
    Jul 04 2012
    AZ Member #
    96276
    Location
    Woodbridge, VA

    Quote Originally Posted by zillarob View Post
    Some of those cables use a different usb/serial chip.
    If you have already tried the older FTDI drivers (2.08 or so) and still getting funny icons in the device manager, maybe try this hella sketchy looking driver
    http://www.wch.cn/download/CH341SER_EXE.html


    (Its actually legit. A lot of the knockoff arduino stuff uses it because it doesnt detect and ignore clone chips like the newer FTDI stuff does)

    Scratch that, looks like you already have that driver installed. Maybe open that thing up and see what chip is in there, it shout say on it.
    dare me to buy that

  21. #21
    Senior Member Three Rings bmwpower603's Avatar
    Join Date
    Aug 30 2015
    AZ Member #
    352567
    My Garage
    1998 BMW m3 Alpin Węi [Dinan chip, Dinan Intake, Full Remus Exhaust]
    Location
    Derry NH

    Quote Originally Posted by vavJETTAw36 View Post
    dare me to buy that

    Do it. You wont !

    VAV, I lost to a VW convertible today at a stoplight in my stock s4


    It didnt feel to good lol. (But I think its safe to say I think he was trying very hard to race, as for me, I was more casual about it)

  22. #22
    Veteran Member Four Rings vavJETTAw36's Avatar
    Join Date
    Jul 04 2012
    AZ Member #
    96276
    Location
    Woodbridge, VA

    Quote Originally Posted by bmwpower603 View Post
    Do it. You wont !

    VAV, I lost to a VW convertible today at a stoplight in my stock s4


    It didnt feel to good lol. (But I think its safe to say I think he was trying very hard to race, as for me, I was more casual about it)
    Lol. Time for some bigger turbos!


    Sent from my iPhone using Tapatalk



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2018 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.