Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Established Member Two Rings wangerang's Avatar
    Join Date
    May 22 2017
    AZ Member #
    399878
    Location
    Lafayette

    Crank-- no start AEB 1.8t

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Hey guys--

    Since my surgery I haven't been able to drive at all but now that I've hit 4 weeks post op and I'm allowed to take my sling off, I decided to go fire up the A4 again. It cranks, but won't start.

    VCDS-Lite Version: Release 1.2
    Friday, 13 July 2018, 19:07:29.


    Chassis Type: 8D - Audi A4 B5
    Scan: 01,02,03,08,15,16,17,25,35,37,45,55,56,57,67,75,76 ,77

    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 01: Engine Labels: None
    Controller: 8D0 907 557 P
    Component: 1.8L R4/5VT MOTR HS D04
    Coding: 06001
    Shop #: WSC 05314
    VCID: 3D0DBAF72469
    1 Fault Found:
    18010 - Power Supply Terminal 30: Voltage too Low
    P1602 - 35-10 - - - Intermittent
    Readiness: 0110 0101

    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 03: ABS Brakes Labels: 4D0-907-379-ABS.LBL
    Controller: 4D0 907 379 G
    Component: ABS/EDS BOSCH 5 4175
    Coding: 0265109001
    Shop #: BB 34175
    VCID: 321799CBED37
    No fault code found.

    This is all that VCDS Lite can pull up so far.

    I can hear the fuel pump priming, battery is brand new, Oil is less than 1000 mi old, full tank of 93, Plugs Red top coils and wires are less than 50000mi old, and ICM is deleted.

    Kind of at a loss here. Any ideas?
    1997 A4 1.8TM
    Unitronic Stage 1+ | B&G Lowering Springs | Bilstein TCs | 2.0TSI Coils | ICM Delete |

  2. #2
    Senior Member Three Rings dbasaiint's Avatar
    Join Date
    Sep 20 2011
    AZ Member #
    81485
    My Garage
    86 Porsche 944 n/a
    Location
    illinois
    Items for Sale

    check the coolant temp sensor
    #76 of 250 S4 B7 25Quattro
    ^Build Thread! http://www.audizine.com/forum/showth...swap-STK-Build
    Polar White A4 B6 Stage III

  3. #3
    Established Member Two Rings wangerang's Avatar
    Join Date
    May 22 2017
    AZ Member #
    399878
    Location
    Lafayette

    Quote Originally Posted by dbasaiint View Post
    check the coolant temp sensor
    Wouldnít that throw a code?
    1997 A4 1.8TM
    Unitronic Stage 1+ | B&G Lowering Springs | Bilstein TCs | 2.0TSI Coils | ICM Delete |

  4. #4
    Senior Member Four Rings rockbeau25's Avatar
    Join Date
    Dec 06 2014
    AZ Member #
    300735
    My Garage
    1999 B5 A4 Avant | 1993 URS4
    Location
    Green Bay

    Not necessarily, my car pisses through coolant temp sensors for some reason. Symptoms are poor MPG and long/no starts.
    rice

  5. #5
    Active Member Two Rings
    Join Date
    Jun 08 2017
    AZ Member #
    400768
    Location
    london

    No start means what? Doesnít crank? Cranks but doesnít fire? Fires but doesnít run? If it cranks but doesnít fire then thereís only 4 things it could be. Spark, fuel, compression or timing.

    The engine code is battery related. Is the battery good?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  6. #6
    Established Member Two Rings wangerang's Avatar
    Join Date
    May 22 2017
    AZ Member #
    399878
    Location
    Lafayette

    It cranks but doesnít fire. Itís fuel I figured that out earlier. Push starting it didnít do anything at all- no sputter.

    When I say the battery is brand new I mean like itís less than 8 hours old kind of new lol
    1997 A4 1.8TM
    Unitronic Stage 1+ | B&G Lowering Springs | Bilstein TCs | 2.0TSI Coils | ICM Delete |

  7. #7
    Active Member Two Rings
    Join Date
    Jun 08 2017
    AZ Member #
    400768
    Location
    london

    Then I would check fuel pressure after the fuel pressure regulator. See if there is a good flow when the fuel pump is primed.

    If there is and it still doesnít start and you are sure there is spark and compression then I guess start looking at injectors?

    However if it was running and now it isnít then itís probably something more simple?


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  8. #8
    Veteran Member Four Rings
    Join Date
    Oct 10 2013
    AZ Member #
    124715
    My Garage
    98 Civic CX Hatch, 2012 CBR250R
    Location
    State College PA
    Items for Sale

    I had a similar issue. It turned out to be a relay right next to the Ecu. I hunk itís called the J271 relay. It was around 40$ from the dealer, they had it next day. I would get long/ no start. The fuel pump was working while cranking so on long starts or repeated starts it would blow a cloud of smoke out of the exhaust bc it was never sparking it. I had codes at all and this was the last thing I tried after replacing the fuel pump, coils, plugs, CTS, crank sensor. I would try this, itís only 40$.



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2018 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.