Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 23 of 23
  1. #1
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Stuck Intake valve.

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    When cleaning out the carbon from my intake valves. I noticed one of the valves are not opening. I pulled the intake and cleaned the carbon because the intake flaps broke. Has anyone had this issue?

    Sent from my SM-G960U using Audizine mobile app
    Last edited by s4ugenfast; 07-10-2018 at 04:52 PM.

  2. #2
    Established Member Two Rings Dre_audi's Avatar
    Join Date
    Oct 24 2009
    AZ Member #
    49702
    My Garage
    tricycle
    Location
    toronto

    is this before or after you put it back together because its possible to slide the intake back on with the flaps out of position and then they wont move but if its the unit itself the the actuator could be broken inside

  3. #3
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Dre_audi View Post
    is this before or after you put it back together because its possible to slide the intake back on with the flaps out of position and then they wont move but if its the unit itself the the actuator could be broken inside
    I'm installing a new manifold. The valve that's stuck is the intake valve in the cylinder head

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  4. #4
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Top one not moveing.

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  5. #5
    Established Member Two Rings
    Join Date
    Oct 14 2017
    AZ Member #
    408395
    Location
    Erlanger, KY

    I would say that there is an issue with either the cam or a lifter. Both valve should be open the same. You should pull the valve cover and inspect the area for that valve.
    2008 Audi S4 Cabriolet (Alpaka Beige Metallic)
    2002 Chevrolet Corvette Z06 (Electron Blue)

  6. #6
    Senior Member Three Rings diabolical1's Avatar
    Join Date
    Mar 24 2009
    AZ Member #
    40293
    Location
    New York and Toronto

    Could be any one of a number of things. Definitely requires thorough inspection. How did you determine the closed one is the problem? Were you turning it by hand?
    Because S4 = Hooker
    Both can be purchased for cheap, and after one night of reckless, risky fun, either can be found lifeless on the side of the road. Your family is disappointed and concerned once they find out you've picked one up. Not to mention you try to hide how much money you routinely give one from your significant other.
    - getslideways

  7. #7
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Spaceme1117 View Post
    I would say that there is an issue with either the cam or a lifter. Both valve should be open the same. You should pull the valve cover and inspect the area for that valve.
    Pulled the valve cover off


    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  8. #8
    Senior Member Two Rings Nizmo's Avatar
    Join Date
    Oct 09 2015
    AZ Member #
    361010
    My Garage
    08 S6, 06 A4
    Location
    Boston

    Quote Originally Posted by s4ugenfast View Post
    Pulled the valve cover off
    Damn, looks like the cam just ate it.

    My condolences.

  9. #9
    Established Member Two Rings
    Join Date
    Oct 14 2017
    AZ Member #
    408395
    Location
    Erlanger, KY

    Damn that sucks. How many miles on the engine?

    From what I have read about the 5.2L V10 engine, this seems to be quite unusual.
    2008 Audi S4 Cabriolet (Alpaka Beige Metallic)
    2002 Chevrolet Corvette Z06 (Electron Blue)

  10. #10
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Spaceme1117 View Post
    Damn that sucks. How many miles on the engine?

    From what I have read about the 5.2L V10 engine, this seems to be quite unusual.
    It's got just around 100k. I cant find any info where this happend to someone else so I'm guessing this is a rare instance. It looks like I'm going to need a new camshaft and rocker. I just wish I could figure out why that happend.

    Sent from my SM-G960U using Audizine mobile app

  11. #11
    Senior Member Two Rings Nizmo's Avatar
    Join Date
    Oct 09 2015
    AZ Member #
    361010
    My Garage
    08 S6, 06 A4
    Location
    Boston

    This is the V10?

    What oil are you using?

  12. #12
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Nizmo View Post
    This is the V10?

    What oil are you using?
    Yes v10, I bought the car damaged like this. So not sure

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  13. #13
    Senior Member Two Rings Nizmo's Avatar
    Join Date
    Oct 09 2015
    AZ Member #
    361010
    My Garage
    08 S6, 06 A4
    Location
    Boston

    0W-40 Synthetic if you fix it.

    Whats your plan?

  14. #14
    Stage 2 Banner Advertiser Two Rings
    Join Date
    Apr 03 2018
    AZ Member #
    416545
    Location
    Los Angeles, CA, USA

    Thatís interesting: it would be indeed best to find out the reason, did you check the compression/leak down of this, actually all cylinders? This can rule out a bent valve/tell you more about the engine health...
    Also is that a crack in the cylinder head between the 2 intake valves?


    Sent from my iPhone using Audizine

    Bestiale - incredible quality tuning and full service for Audi, Porsche, VW and Bentley backed with 101 year labor warranty
    8651 Washington blvd., Culver City, CA 90232
    562-448-2599, Grigor@bestiale.net, www.bestiale.net

  15. #15
    Established Member Two Rings
    Join Date
    Oct 14 2017
    AZ Member #
    408395
    Location
    Erlanger, KY

    Quote Originally Posted by Grigor@Bestiale View Post
    Thatís interesting: it would be indeed best to find out the reason, did you check the compression/leak down of this, actually all cylinders? This can rule out a bent valve/tell you more about the engine health...
    Also is that a crack in the cylinder head between the 2 intake valves?


    Sent from my iPhone using Audizine
    I highly doubt it is a crack. I think it is just a casting seam left over when the engine block was cast. My S6 has the same seams there.
    2008 Audi S4 Cabriolet (Alpaka Beige Metallic)
    2002 Chevrolet Corvette Z06 (Electron Blue)

  16. #16
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Spaceme1117 View Post
    I highly doubt it is a crack. I think it is just a casting seam left over when the engine block was cast. My S6 has the same seams there.
    Yeah it's casting.

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  17. #17
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Jul 02 2018
    AZ Member #
    421680
    Location
    Lima oh

    Quote Originally Posted by s4ugenfast View Post
    Yeah it's casting.

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk
    I would also be concerned about your other cam as well. I see a bit of scaring on there and looks like some scaring on the head as well. I will tell you this. I would look around for some loose hardware. I build engines for a living and if I was a gambling man, I would suspect that someone on the assembly line dropped a bolt, nut, something in the head during assembly. Weíve seen this kind of quality issue happen with with engines we build, although extremely rare, this is the type of damage that can occur. Or, just could of been a bad rocker, someone didnít set the tapets on the valve properly, or didnít adjust the valve clearance enough. Considering the V10 is not a widely used engine, I am sure Audiís assembly people may of just made a mistake from not building enough of that engine. But, sluth around. Loose bolts in the cam area cause lots of damage.

  18. #18
    Established Member Two Rings
    Join Date
    Oct 14 2017
    AZ Member #
    408395
    Location
    Erlanger, KY

    Quote Originally Posted by s4ugenfast View Post
    Pulled the valve cover off


    Sent from my SM-G960U using Tapatalk
    Someone has definitely been in there before. If you look at the bottom picture, clearly someone had put a wrench or pliers on the lower cam. You can see the scar/marks from this. I would bet who ever was in there previously did not install things quite correctly.
    2008 Audi S4 Cabriolet (Alpaka Beige Metallic)
    2002 Chevrolet Corvette Z06 (Electron Blue)

  19. #19
    Senior Member Two Rings Nizmo's Avatar
    Join Date
    Oct 09 2015
    AZ Member #
    361010
    My Garage
    08 S6, 06 A4
    Location
    Boston

    Quote Originally Posted by Spaceme1117 View Post
    Someone has definitely been in there before. If you look at the bottom picture, clearly someone had put a wrench or pliers on the lower cam. You can see the scar/marks from this. I would bet who ever was in there previously did not install things quite correctly.
    Looks like residual damage from the rocker thrown around while the engine (was) running. Looks like it let go at idle.

    See what you mean though. Its possible was the OP or original owner/repair shop getting rockers out previously. The oil tho, synthetics tend to stick to walls and parts.

  20. #20
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Nizmo View Post
    Looks like residual damage from the rocker thrown around while the engine (was) running. Looks like it let go at idle.

    See what you mean though. Its possible was the OP or original owner/repair shop getting rockers out previously. The oil tho, synthetics tend to stick to walls and parts.
    It looks like the rocker caused that damage. That's where I found the rocker right under that camshaft. It looks like the previous owner might have drove with the car like that for awhile. When I did the carbon cleaning the valve with the missing rocker had a noticeable amount more carbon then the one working.

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  21. #21
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    It looks like I will need a new camshaft and rocker. Can I pull the rear cover on the head without pulling the engine? Like the 4.2s?

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  22. #22
    Senior Member Two Rings Nizmo's Avatar
    Join Date
    Oct 09 2015
    AZ Member #
    361010
    My Garage
    08 S6, 06 A4
    Location
    Boston

    This is an absolutely fascinating thread and story.

    Check out this guys videos

  23. #23
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 18 2016
    AZ Member #
    373491
    Location
    wyoming

    Quote Originally Posted by Nizmo View Post
    This is an absolutely fascinating thread and story.

    Check out this guys videos
    Awesome videos!

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2018 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.