Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Established Member Two Rings toxinr's Avatar
    Join Date
    Nov 24 2009
    AZ Member #
    51188
    Location
    soon to be Stanford...

    car vibrating/shaking at high speed...

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    did search but didn't really help...
    right now i have a vibration that kicks in at about 65, and gets really bad once i hit 80. the whole cars vibrates, i can visibly see the passenger seat shaking, and once i detach the visor from the mount it would also vibrate crazily. it is severe enough to give me a headache if i maintain 80 for couple minutes, and my hands would basically go numb. for fear that the car would come apart , i haven't gone above 85 yet, but it only seems to get worse.
    i put on my current set of wheels a few weeks ago, but this high speed vibration seemed to have developed only recently. by far i have put on new tires, balanced my wheels three times, replaced all front control arms, and couple wheel bearings. i had my mechanic take a look at the car when doing the control arm but all he noticed was my driving shaft (the one that goes from front to back) seemed to be bouncing a little.
    I really need some input as what could be wrong and what i could look at next. Any advice is much appreciated. TIA!
    Hunting for my next car... And my next apartment...

  2. #2
    Veteran Member Three Rings Shnab's Avatar
    Join Date
    May 05 2009
    AZ Member #
    42093
    My Garage
    Your wife and kids
    Location
    Brooklyn

    o sorry!! you found my vibrator i was looking all over for it. ill pick it up from you later. you can use till i get it back from you.
    Gotta love em, gotta hate em.

    "Lady Gaga aint got no key changes" -Charlie Hunter

  3. #3
    Veteran Member Three Rings Robb12's Avatar
    Join Date
    Aug 04 2008
    AZ Member #
    31602
    Location
    Orange County

    Quote Originally Posted by Shnab View Post
    o sorry!! you found my vibrator i was looking all over for it. ill pick it up from you later. you can use till i get it back from you.
    Can someone ban him please?

    I'm assuming you've gotten an alignment on all four as well?
    Current - 2008 A4 Avant 2.0T Quattro, S-Line, Titanium, 6-Speed Manual
    Sold - 2005.5 A4 2.0TQM - Not Forgotten
    RIP 2000 A4 1.8TQM k04

  4. #4
    Established Member Two Rings neil08's Avatar
    Join Date
    Jul 20 2010
    AZ Member #
    61677
    Location
    hartford ct

    Quote Originally Posted by Shnab View Post
    o sorry!! you found my vibrator i was looking all over for it. ill pick it up from you later. you can use till i get it back from you.
    You ok there shnab, i know you iz a noob, but you got nothing better to do than this^^.....

    TOXINR: I am experincing a similar issue happens from mid 70's to about 87-90 then stops for me, my vibration is not as bad as you describe yours but its noticleable i have balnced and re balanced a bunch of times and had it on the lift four or fuve times and see nothing, seems to me its on the right side of the car but a complete mystery now i have to drive wither 70 or 95 to be comfortable.
    2004 A4 1.8T | GIAC Stage 1 | RNS-D W/ VIM | DICE iPod Interface | 18" Hypersilver RS4's | Sport Suspension

    Car is gone, so are all my parts

  5. #5
    Established Member Two Rings toxinr's Avatar
    Join Date
    Nov 24 2009
    AZ Member #
    51188
    Location
    soon to be Stanford...

    Quote Originally Posted by Robb12 View Post
    Can someone ban him please?

    I'm assuming you've gotten an alignment on all four as well?
    yes. alignment after CA job...
    Hunting for my next car... And my next apartment...

  6. #6
    Established Member Two Rings toxinr's Avatar
    Join Date
    Nov 24 2009
    AZ Member #
    51188
    Location
    soon to be Stanford...

    Quote Originally Posted by neil08 View Post
    You ok there shnab, i know you iz a noob, but you got nothing better to do than this^^.....

    TOXINR: I am experincing a similar issue happens from mid 70's to about 87-90 then stops for me, my vibration is not as bad as you describe yours but its noticleable i have balnced and re balanced a bunch of times and had it on the lift four or fuve times and see nothing, seems to me its on the right side of the car but a complete mystery now i have to drive wither 70 or 95 to be comfortable.
    the only thing i can think of right now is the wheels being out of round... even though they holds air just fine, they looked pretty beaten up when i got them.
    Hunting for my next car... And my next apartment...

  7. #7
    Established Member Two Rings neil08's Avatar
    Join Date
    Jul 20 2010
    AZ Member #
    61677
    Location
    hartford ct

    Quote Originally Posted by toxinr View Post
    the only thing i can think of right now is the wheels being out of round... even though they holds air just fine, they looked pretty beaten up when i got them.
    That cant be my issue, wheels and tires are brand new......we might be experincing something different but if your tires were beat then cupping could be the issue, i have seen that in a few other threads
    2004 A4 1.8T | GIAC Stage 1 | RNS-D W/ VIM | DICE iPod Interface | 18" Hypersilver RS4's | Sport Suspension

    Car is gone, so are all my parts

  8. #8
    Established Member Two Rings toxinr's Avatar
    Join Date
    Nov 24 2009
    AZ Member #
    51188
    Location
    soon to be Stanford...

    Quote Originally Posted by neil08 View Post
    That cant be my issue, wheels and tires are brand new......we might be experincing something different but if your tires were beat then cupping could be the issue, i have seen that in a few other threads
    it was just the rims. the tires were new...
    Hunting for my next car... And my next apartment...

  9. #9
    Veteran Member Four Rings A1 A2 German's Avatar
    Join Date
    Feb 28 2005
    AZ Member #
    5519
    My Garage
    Audi A4 B5, Audi Fox, Audi AMLS TT, GS450, CB175, CL175
    Location
    Tempe

    This just happened to me, it was a broken bead on the inner wall, brand new tires.....happened by the installer.
    Having a bucket that runs 10's is like saying you have a 200lb girlfriend but she's good in bed.

  10. #10
    Established Member Two Rings
    Join Date
    May 08 2009
    AZ Member #
    42237
    Location
    Easthampton, MA

    Did the problem get resolved?

    I have experienced similar issues as described by Neil08 above... it will start to vibrate at certain highway speeds and when that happens i have to chose to go faster or slower for it to stop. So when i go really fast it actually runs smooth. But the shaking isn't really too bad and I can drive within the shaky range for some time if traffic calls for it... it just feels like it's better for the car to stay out of it for the longer periods of time if i have the option.

    A1A2German: what is a bead on the inner wall?

  11. #11
    Established Member Two Rings toxinr's Avatar
    Join Date
    Nov 24 2009
    AZ Member #
    51188
    Location
    soon to be Stanford...

    not resolved...now it kind of kicks in at various speeds..sometimes it runs smooth at 65 sometimes 75...i'm just too busy to look at the various possibilities right now...
    Hunting for my next car... And my next apartment...

  12. #12
    Established Member Two Rings neil08's Avatar
    Join Date
    Jul 20 2010
    AZ Member #
    61677
    Location
    hartford ct

    havent resolved mine yet either, it has gotten slighty better and i spotted some caked up tar on my passenger tire and was wishfully thinking that that is the problem. I am getting sport suspension put on with a full alignment on saturday if it still is happening after that i will re balance tires and if all else fails i will throw my 17 sport wheels on early for winter and see how they respond. I will update if i solve my issue
    2004 A4 1.8T | GIAC Stage 1 | RNS-D W/ VIM | DICE iPod Interface | 18" Hypersilver RS4's | Sport Suspension

    Car is gone, so are all my parts

  13. #13
    Active Member One Ring bamf A4's Avatar
    Join Date
    Mar 31 2009
    AZ Member #
    40599
    My Garage
    03 BMW 325xi
    Location
    Chicago

    Something similar was happening to my mom's BMW, It could very well be the drive shaft, especially if your guy said it's bouncing. If it's not aligned properly it'll cause the car to shake like that at high speeds. The same thing happened to my a4 after I changed all the front suspension and exhaust and cat, so my brother went back in and realigned the driveshaft and it went away. But my shaking doesn't sound near as severe as yours.. hope this helps

  14. #14
    Established Member Two Rings neil08's Avatar
    Join Date
    Jul 20 2010
    AZ Member #
    61677
    Location
    hartford ct

    Well, i got a full suspension swap, alignment after unfreezing the outer tie rods, adjusted tire pressure and everything has been smooth since, Sorry i dont have a concrete answer but happy as hell its gone.
    2004 A4 1.8T | GIAC Stage 1 | RNS-D W/ VIM | DICE iPod Interface | 18" Hypersilver RS4's | Sport Suspension

    Car is gone, so are all my parts

  15. #15
    Veteran Member Four Rings BlackLock_A4's Avatar
    Join Date
    Sep 14 2009
    AZ Member #
    47742
    Location
    San Jose

    New suspension, or just stick with OEM?
    2001 1.8TQM
    Speed doesn't kill. It's that damn sudden stop.

  16. #16
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Nov 01 2010
    AZ Member #
    66461
    Location
    washington dc

    check your steering, rack&pinion might leak. Does it sound bad when you steering it?



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2019 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.