Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 28 of 28
  1. #1
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Thumbs down Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Well since I got my car I've had problems from time to time with it starting. It will always start, but at times it will take 2-3 times. Twice I had the hazzards come on blinking, but I just restarted the car and fixed the issue. So the only thing I'm getting is

    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P15070 - 008 - Implauisble Singal - Intermittent

    I have two sets of keys it does this to me, and I just want to get this fixed. I only have an ECS tunning USB cable that I run VAG-COM on that I can check codes with. So if I need a full one I will have to have a local come over. I just want some simple step by step on what to do. I was reading on Ross-Tech about matching keys and stuff I don't know how to do. So I just wanted to see if you guys can help... Lets kill this thing instead of post saying good luck or have fun.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  2. #2
    Veteran Member Four Rings coowhip's Avatar
    Join Date
    May 11 2008
    AZ Member #
    28641
    Location
    Columbus, OH

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    If you're ever near by you can borrow my laptop and cable for a few days. No worries. Full license.
    RAI Test pipe / TT DP / S4 rear sway / Motoza stage 1 / SAI delete / IE Blockoff plate / S4 Front Recaros / B7 Center Console
    http://www.flickr.com/photos/27286038@N03/

  3. #3
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    Quote Originally Posted by coowhip View Post
    If you're ever near by you can borrow my laptop and cable for a few days. No worries. Full license.
    Sounds good. Just need to get others to chime in here. I'm going to be a my Polaris store Sunday - Tuesday. ;) It is next to old Circuit City. Hit me up Sunday to borrow it.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  4. #4
    Veteran Member Four Rings coowhip's Avatar
    Join Date
    May 11 2008
    AZ Member #
    28641
    Location
    Columbus, OH

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    How about you hit me up...I'm off that day.
    RAI Test pipe / TT DP / S4 rear sway / Motoza stage 1 / SAI delete / IE Blockoff plate / S4 Front Recaros / B7 Center Console
    http://www.flickr.com/photos/27286038@N03/

  5. #5
    Veteran Member Three Rings S4King's Avatar
    Join Date
    Aug 01 2009
    AZ Member #
    45791
    Location
    Houston, TX

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    Are the set of keys the original keys?

  6. #6
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    As far as I know they are. They are very worn in from the last owner. The small lot I got it from did have a new battry the same week I bought it. I know this by finding the battry cover in the front of the engine bay...
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  7. #7
    Veteran Member Three Rings S4King's Avatar
    Join Date
    Aug 01 2009
    AZ Member #
    45791
    Location
    Houston, TX

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo

    Hey i have the PDF of how to check the problem. I can upload it and see if you can use VAG-COM to fix the problem.

  8. #8
    Veteran Member Three Rings S4King's Avatar
    Join Date
    Aug 01 2009
    AZ Member #
    45791
    Location
    Houston, TX

    Re: Lets kill Code 17978 _ Engine State Blocked by Immo


  9. #9
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Quote Originally Posted by defvayne View Post
    Can you put that up again... I've lost my copy of these, and would like to get this done today! Thank you.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  10. #10
    Veteran Member Four Rings MikeWire's Avatar
    Join Date
    Mar 08 2007
    AZ Member #
    16229
    My Garage
    Air and water
    Location
    SATX

    That code will show if a foreign key is used to start the car obviously, but it's probably a stored code from an earlier incident, or if the battery was too weak and would not supply the ECU with enough power to read the key. I would clear the code and see if it comes back.

    If you have an immo problem, the car wouldn't start (it would still catch and run for about 2 seconds, but then die) and it would say "SAFE" in the odometer area.

    So, your starting problem could be something unrelated to the 17978 code.
    -Mike
    BigSkyEuro

    2001 Allroad - 6 speed swap thread | 2014 VW Passat TDI SEL DSG | 2010 VW Jetta TDI DSG | 2005.5 VW TDI 5 speed | 1972 VW Kombi | 1992 GTI MT Green R32 swap
    SOLD - 2003 A4 1.8TQM Avant Atlas - 5 speed swap thread
    SOLD - 1982 VW Caddy, 1980 VW Caddy JH swap

    PODI Team Member

  11. #11
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Quote Originally Posted by MikeWire View Post
    That code will show if a foreign key is used to start the car obviously, but it's probably a stored code from an earlier incident, or if the battery was too weak and would not supply the ECU with enough power to read the key. I would clear the code and see if it comes back.

    If you have an immo problem, the car wouldn't start (it would still catch and run for about 2 seconds, but then die) and it would say "SAFE" in the odometer area.

    So, your starting problem could be something unrelated to the 17978 code.
    It has been cleared about 4 times now, and still comes back. The battery is new as of last year getting the car, and since I've had the car it has always done this off and on. Sometimes it only happens once, but it has happened up to 3 times where I start the car and it dies. Then the car starts with blinkers on. I shut the car off and turn it back on and everything is fine. I just would like to make sure everything is done. I have the car disconnected from the battery right again for the last 15 mins. Going back out in 5 to see if that helps. Just today is my last day with the full VAG from a local.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  12. #12
    Veteran Member Four Rings MikeWire's Avatar
    Join Date
    Mar 08 2007
    AZ Member #
    16229
    My Garage
    Air and water
    Location
    SATX

    Ah ok, I didn't realize this was a reoccurring problem. Sounds like there is something wrong with your cluster if the code keeps coming back. Any other codes? If you do an auto-scan with VCDS it will show all the codes for each module.
    -Mike
    BigSkyEuro

    2001 Allroad - 6 speed swap thread | 2014 VW Passat TDI SEL DSG | 2010 VW Jetta TDI DSG | 2005.5 VW TDI 5 speed | 1972 VW Kombi | 1992 GTI MT Green R32 swap
    SOLD - 2003 A4 1.8TQM Avant Atlas - 5 speed swap thread
    SOLD - 1982 VW Caddy, 1980 VW Caddy JH swap

    PODI Team Member

  13. #13
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Here are the two codes that i have on the car that I cleared, but the 2nde one I've never seen till today.

    Address 01: Engine Labels: 06B-909-518-AMB.lbl
    Part No SW: 8E0 909 518 AK HW: 8E0 909 018 A
    Component: 1.8L R4/5VT G 0006
    Coding: 0016701
    Shop #: WSC 40329 444 53665

    1 Fault Found:
    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P1570 - 008 - Implausible Signal - Intermittent
    Readiness: 0000 0000

    Address 08: Auto HVAC Labels: 8E0-820-043.lbl
    Part No: 8E0 820 043 L
    Component: A4 Klimaautomat 1016
    Coding: 00000
    Shop #: WSC 63351

    1 Fault Found:
    00474 - Control Module for Immobilizer
    49-00 - No Communications
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  14. #14
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    BTW having the cables off the battery touching for 20+ mins didn't help.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  15. #15
    Veteran Member Four Rings widgget's Avatar
    Join Date
    Dec 18 2007
    AZ Member #
    23464
    Location
    nj

    ever solve this? getting this on my 5spd. Based on the codes below im guessing it's the cluster :(

    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P1570 - 008 - Implausible Signal - Intermittent

    18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
    P1654 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent

  16. #16
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Mine was due to the 034 Kevlar timing belt snapping at 14K. ;) So I'm finishing up a 2.7T swap instead of building the 1.8T
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  17. #17
    Veteran Member Four Rings waldo1324's Avatar
    Join Date
    Apr 06 2009
    AZ Member #
    40830
    My Garage
    the Ghost of the Princess, 2007 Ford Fusion, 2006 Honda Accord
    Location
    The StL

    ""GHETTO MODIFIERS"" member #1
    The Princess: SOLD.. i love you, please forgive me


    "I agree with Waldo 100%" -1997GTX

    ..psst if you have a 2003+ 225 TT, email me..wally.iverson(at)gmail.com

  18. #18
    Established Member Two Rings
    Join Date
    Apr 12 2007
    AZ Member #
    17219
    Location
    Worcester, Ma

    Performance Cafe is a scam. You've been warned.

    04 1.8t 6 speed- Boxter front brakes, S4 rear, NS ss, RS4 rear sway, ST coilovers, CIM , Gruven Parts UCA's, AWE DV1, Eurogear door blades, Eurocode FMIC, B5 S4 clutch and some sweet floor mats.

  19. #19
    Veteran Member Four Rings IVRINGS's Avatar
    Join Date
    Mar 27 2009
    AZ Member #
    40422
    My Garage
    2007 Audi A4 Ti S-line Avant
    Location
    Audi Columbus Sales

    Mine was only blocked due to my engine was blown.
    Audi Enthusiast and Audi Columbus Brand Specialist

  20. #20
    Veteran Member Four Rings widgget's Avatar
    Join Date
    Dec 18 2007
    AZ Member #
    23464
    Location
    nj

    hmm, guess $60 is worth the gamble rather then trying to do the cluster first since i am guessing a cluster will be MUCH more.

  21. #21
    Veteran Member Four Rings widgget's Avatar
    Join Date
    Dec 18 2007
    AZ Member #
    23464
    Location
    nj

    ha, haven't replaced the sensor in my wifes car yet, this morning my car did this to me twice.... damn audis!!

  22. #22
    Veteran Member Four Rings A4SoftWalker's Avatar
    Join Date
    May 13 2008
    AZ Member #
    28744
    My Garage
    Avant 03A4 1.8TQMS, 05V70R, BMW535i
    Location
    NoCal - EBay

    Ya know what?
    A neighbor friend I have had this same problem with their car starting this past winter.
    First noticed it happening when the weather got warm.
    Jump in the car to start it up and there goes the orange immobilizer light and a red battery light. Laughing at u.
    Recently started happening in the morning now too.

    Well now that I think about it...

    Alarm battery went out a little while before this started. Car has a newish main battery.

    The car might actually be telling us something there?

    IMPLAUSIBLE ALARM SIGNAL
    WEAK OR DEAD ALARM BACKUP BATTERY

    I was also thinking the tune in might be causing it up until now. Not sure which tune he has.

    This is a possible line of approach to this problem.
    I highly doubt the engine speed sensor would cause the immobilizer to trip up but it MIGHT be the cause for the intermittent signal code.
    Last edited by A4SoftWalker; 05-31-2012 at 04:04 PM.
    'SOFTWALKER MODS
    Do U have a Bentley/Dealer Manual & Tools to work on UR car properly?
    Hit-or-miss expecting manna to fall from AZ?
    Personal Motto>Walk Softly Carry a Big Stick. YEAH I'M BACK!
    BUILD? Click & be Amazed!
    Avant>Sedan! Click

  23. #23
    Veteran Member Four Rings diagnosticator's Avatar
    Join Date
    Aug 26 2005
    AZ Member #
    7741
    Location
    Seattle, WA

    Quote Originally Posted by IVRINGS View Post
    Well since I got my car I've had problems from time to time with it starting. It will always start, but at times it will take 2-3 times. Twice I had the hazzards come on blinking, but I just restarted the car and fixed the issue. So the only thing I'm getting is

    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P15070 - 008 - Implauisble Singal - Intermittent

    I have two sets of keys it does this to me, and I just want to get this fixed. I only have an ECS tunning USB cable that I run VAG-COM on that I can check codes with. So if I need a full one I will have to have a local come over. I just want some simple step by step on what to do. I was reading on Ross-Tech about matching keys and stuff I don't know how to do. So I just wanted to see if you guys can help... Lets kill this thing instead of post saying good luck or have fun.


    The DTC and the intermittent nature of the IMMO blocking the engine start, is often caused by a bad reader coil in the ignition switch assembly. Only fix is to replace the reader coil. The reader coil sends and receives the low power radio signal to the immo chip in the key fob.
    Vorsprung durch Technik

  24. #24
    Veteran Member Four Rings widgget's Avatar
    Join Date
    Dec 18 2007
    AZ Member #
    23464
    Location
    nj

    i just found this

    http://www.audipages.com/Tech_Articl...rereplace.html

    &

    http://www.audi-sport.net/vb/a4-s4-f...-coil-fix.html

    gonna give it a try before ordering a new coil.
    i'll let you know the results once i get to it.

  25. #25
    Veteran Member Four Rings F16HTON's Avatar
    Join Date
    Jul 04 2004
    AZ Member #
    2688
    My Garage
    OG B6 A4, B8.5 S5, C7 S6
    Location
    OC

    Quote Originally Posted by diagnosticator View Post
    The DTC and the intermittent nature of the IMMO blocking the engine start, is often caused by a bad reader coil in the ignition switch assembly. Only fix is to replace the reader coil. The reader coil sends and receives the low power radio signal to the immo chip in the key fob.
    This is the answer...no need to look further.

  26. #26
    Veteran Member Four Rings dougyfresh's Avatar
    Join Date
    Dec 03 2005
    AZ Member #
    9070
    My Garage
    2 pedals 1FG
    Location
    connecticut

    Can you elaborate a little more on what was occuring just prior to these codes? Did you add or subtract anything from the car? Was it running strange? etc...


    Quote Originally Posted by widgget View Post
    ever solve this? getting this on my 5spd. Based on the codes below im guessing it's the cluster :(

    17978 - Engine Start Blocked by Immobilizer
    P1570 - 008 - Implausible Signal - Intermittent

    18062 - Please check DTC Memory of Instrument Cluster
    P1654 - 004 - No Signal/Communication - Intermittent
    -Doug
    '02 A4 Avant 2.7T 6spd

  27. #27
    Veteran Member Four Rings widgget's Avatar
    Join Date
    Dec 18 2007
    AZ Member #
    23464
    Location
    nj

    Both cars show the same codes when scanning

    Both cars running normally once started.

    my 5spd seems to only do it on cold starts, and doesn't flash SAFE.

    The tiptronic did this to me twice yesterday, but it flashed SAFE, after 10 or so attempts it started.

  28. #28
    Veteran Member Four Rings A4SoftWalker's Avatar
    Join Date
    May 13 2008
    AZ Member #
    28744
    My Garage
    Avant 03A4 1.8TQMS, 05V70R, BMW535i
    Location
    NoCal - EBay

    Good call on the symptoms diagnosticator and good fix-it finds widgget.

    Hmmmm seems problem was bad enough for Car Mechanics Magazine to write about it in their UK edition back in the '90s.
    'SOFTWALKER MODS
    Do U have a Bentley/Dealer Manual & Tools to work on UR car properly?
    Hit-or-miss expecting manna to fall from AZ?
    Personal Motto>Walk Softly Carry a Big Stick. YEAH I'M BACK!
    BUILD? Click & be Amazed!
    Avant>Sedan! Click



Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2018 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.