PDA

View Full Version : Possibly head gasket



smittyzz
03-19-2015, 04:28 PM
Alright here's what happened.
When for a spin in the snow well went too deep into really packy snow, pushed her hard, dropping clutch at 4k
Took it like a boss, only issue I got was my already leaking oil pressure switch got worse and started going off random drove fine for a few days like this
Got new pressure switch and then dumped 10 quarts of oil. Got oil cooler oring, good to go

Put 15w30 in, and there is no leaking whatsoever ever, quite down alot once oil cycled.

Here's the problem

Starts fine runs good till pushed.
Oil temp between 225-250
Can pull fine with no smoke through first and second, third gear at 4k a crazy amount of smoke starts rolling behind my car.
I can easily push it past sometimes but it smokes when pushed hard.
Smoke when it starts up now as well, but goes away.

Head gasket?
Too thick of oil?
Oil cooler air lock causing oil to run super hot and burn?

Side note put the same oil in wife's 2.0 95 cabriolet and no issues at all

smittyzz
03-19-2015, 04:35 PM
And for bordonm
96 a4 2.8qm 140k

redline380
03-19-2015, 04:37 PM
Got new pressure switch and then dumped 10 quarts of oil. Got oil cooler oring, good to go




http://savethedaylight.files.wordpress.com/2012/02/say-what-118749-463-700.jpg

smittyzz
03-19-2015, 04:38 PM
Was initially the pressure switch but when I unsealed the oring it couldn't seal it was mad hard and cracked all over.

Bordom
03-19-2015, 04:38 PM
http://savethedaylight.files.wordpress.com/2012/02/say-what-118749-463-700.jpg
LOL

Bordom
03-20-2015, 12:54 PM
This is what it does at idle. Smoke looks grey/blue. Does it at idle now from what smitty has told me.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/7da0f778932c77407950ee77abe073d9.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/9e8d801f00934dbdb0a2e241f3907db0.jpg

This is all after he replaced the oil pressure switch and oil cooler o-ring. He tried to reuse the old one but it didn't seal properly and cracked in half. That's how he dumped 10 qts of oil on the ground.
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/fa6764e9e9a1e3dfd11709446a6d993a.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/47f3f29aa097fbcb83b9c4b22f634793.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/dc59f57344c35b0ae9320f59818bc300.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/03/20/d99a7e341ef1f8365f71858ab007db21.jpg

So now it smokes like a crack whore, but I don't have a single clue as to what it could be. I think the 15w he put in is too high for winter weather and it probably killed something in the motor.

Help would be greatly appreciated

smittyzz
03-20-2015, 08:03 PM
It's actually calmed down alot today with alot of driving,
Right now it smokes on start up, and pushing it hard I get a little smoke but nothing compared to yesterday.
Now it's taking the Roma alot better with minimal smoke, but at idle it's has a little.
If I revv it I can make a pretty good smoke show just like sea foam.
Tomorrow im draining coolant and refilling it and burping it

On a side note I fixed my oil leak and r started oil light.

I've done a Shit ton to my car as well

smittyzz
03-20-2015, 08:03 PM
And thank you Bordon for always helping me and stuff!

BlueBoostedAudi
03-23-2015, 04:32 PM
Does it smoke at all times?

pbcrazy
03-23-2015, 05:33 PM
It's actually calmed down alot today with alot of driving,
Right now it smokes on start up, and pushing it hard I get a little smoke but nothing compared to yesterday.

Wait...so you are having major burning and leaking problems so you decided to go ahead and drive "alot" and you thought it was a good idea to be "pushing it hard"?

smittyzz
03-23-2015, 05:36 PM
No leaking at all have just gotten smoke, but has virtually gone away.
Haven't had any issues at all lately.
Been running great no smoke at all no loss of power no nothing.

Bordom
03-23-2015, 09:30 PM
Good to hear. Really strange though it would do that. Unless you cleared some insane sludge built up in the motor