PDA

View Full Version : leak? bad turbo? oil in IC? help. (w/pics)



tdn
06-11-2008, 12:36 PM
I made a post here (http://www.audizine.com/forum/showthread.php?t=216389) a few days ago about a start up issue. After taking a close look around the engine bay, I noticed a hissing so I took some things out to get a better look and this is what I found during that process, in order.

2001 awm, stock turbo, 65k miles.

#1

Taking off the hose that connects the intercooler to the manifold had oil inside of it? Where could this come from? I'm hoping not the turbo..

http://i208.photobucket.com/albums/bb306/tokenofcavalry/DSC_0467.jpg


#2 what is this, is it supposed to be connected to something? if so, what? part number?

http://i208.photobucket.com/albums/bb306/tokenofcavalry/DSC_0470.jpg

#3.. I think this is where the hissing is coming from. This hose is covered with oil and dirt. If it's leaking, it's a slow leak... I get the feeling there shouldn't even be oil going through this hose, but what do I know? Most importantly, whats the part number? I want to get it replaced asap (hopefully tomorrow).

http://i208.photobucket.com/albums/bb306/tokenofcavalry/DSC_0464.jpg

http://i208.photobucket.com/albums/bb306/tokenofcavalry/DSC_0473.jpg

I want to get these fixed before I fix my startup problem, because these could be the cause.

thanks a lot for any help. i've been searching and I'll continue to search, but either i'm not creative enough in how i search or theres not much info.

tdn
06-11-2008, 12:45 PM
alright, it seems as if oil in the intercooler isn't a big problem, and that theres always a small amount of oil in there. good to know.. as that was my biggest concern.

mrtimluu
06-12-2008, 09:45 AM
pic #2 is the Secondary Air Injection (AIR) Solenoid Valve - N112 - That part is not supposed to be connected to anything.

Pic #3 is the Crankcase Ventilation. That hose is very soft and prone to failure. Sorry, my Bentley Audi Manual does not have a part #

tdn
06-12-2008, 10:24 AM
yeah i checked my bentley too, without any luck, didn't even find the name.

#2, i had a feeling it wasn't supposed to be connected to anything because of the rounded off end. but wondered why even use the hose.

thanks a lot, you really helped me out. i'm leaving for two weeks in a couple of days and wanted to get this done by then. now to see if i can find the part number.

tdn
06-12-2008, 11:47 AM
not finding anything under that name.. i didn't want to remove it in fear of tearing it even more because it's in a hard to reach area, then not being able to drive to pick up a replacement. i'll see what i can do, in the mean time any more help is appreciated.