PDA

View Full Version : RPM dip..



Trivet710
09-27-2007, 08:43 AM
Hey guys... for some reason when I let off the accelerator in neutral about half of the time my rpm guage drops below 500rpm and the engine sputters... any ideas what this could be? spark plugs... exhaust... etc...

Any help would be great!

Thanks...

iwearpro
09-27-2007, 09:05 AM
yeah,I seem to be having the same thing and was curious myself.

SoFresh
09-27-2007, 11:38 AM
Possibly clean your MAF, and check its harness, mine had a lose wire that caused this, I also bought new spark plugs and re-gapped them. Took care of the problem.

audiFUEGO
09-27-2007, 06:39 PM
i had the same problem until today.

found one of my vac hoses popped off.

u might have an air leak.

MikeWasHere05
09-27-2007, 07:01 PM
Throttle body alignment?

20vpower
09-27-2007, 07:09 PM
^ thats my guess, have you d/c battery or taken out the ecu?

Baseballer
09-29-2007, 12:03 AM
My guess is some kind of boost/vacuum leak.













Or it might be because you touch yourself at night...

crono35
09-29-2007, 05:09 PM
If you let it rev up in neutral, does it dip down and bob a bit before stabilizing? If so you probably have a vacuum leak. Mine was in the check valve on top of the aibox.

Kyle H
09-29-2007, 06:22 PM
Aww man, I probably have a vac leak too then... I rev it up then let off, and it dips to 600 or 700 rpms, then stabilizes at ~1000.

audiFUEGO
09-29-2007, 06:25 PM
do u have vagcom?

Trivet710
09-29-2007, 07:50 PM
Mine does the same thing as yours Kyle... Whats the fix on this? How much? Can I do it on my own? Thanks for the help...

20vpower
09-29-2007, 08:03 PM
mine does that and my cel was 18021 i think p1613 something like that. anyway i also ran readiness code an failed evap, cat, and o2 sensor heating, so when i get my vag imma log and see whats really efd up