Audizine - An Automotive Enthusiast Community

Results 1 to 26 of 26
  1. #1
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    VAG COM installation HELP, already searched this...Please help.

    Guest-only advertisement. Register or Log In now!
    Ok, so I decided to buy a vag com cable from ebay for $20. I'm trying to install it both windows 7 and windows xp but it won't connect when I click on TEST. The pc seems to recognize the cable though. The cables also came with vag 401 and I also downloaded VAG 704 a cracked version of it. Installed both version and tried on both OS's and it still won't connect to the car. I don't know if it's the cable or the software. Please help, I searched this up already.
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  2. #2
    Veteran Member Four Rings walky_talky20's Avatar
    Join Date
    Jun 30 2008
    AZ Member #
    30427
    Location
    Erie, Pennsylvania

    Got to device manager and find out what the com port is. You need the FTDI driver to make it work. Usually included on a little cd with the ebay cables, but you can get it from the ftdi website as well (virtual com port driver).

  3. #3
    Established Member Two Rings mnsirtee's Avatar
    Join Date
    Aug 19 2007
    AZ Member #
    20397
    Location
    los angeles

    Make sure drivers are install and working properly. Device and software/vag-com com port must match to work. FYI, vag com don't seem to work with 64bit operation system.

  4. #4
    Veteran Member Four Rings pipe7284's Avatar
    Join Date
    Sep 14 2006
    AZ Member #
    11300
    My Garage
    `07 Audi A4 S-Line 6MT Quattro | '01 Audi S4 AVANT 6spd
    Location
    Lansing, MI
    Items for Sale

    '07 Audi A4 2.0T 6MT APR Stg2 Wife`s DD
    '01 Audi S4 6spd Black AVANT EPL stg III Frankenturbo F21s / 034 RS4 inlets / BOSCH EV4 52# injectors / EPL 85mm maf housing / SRM SMICs / 034 street density trans and motor mounts / SSAC downpipes / Vibrant catback exhaust / H&R Ultra Low Coilovers / 18" VMR V708 / 17z Brembo front BBK / 034 Rear BBK / JHM Short shifter / JHM stg 3 clutch / PODI Boost gauge /

  5. #5
    Veteran Member Four Rings FNK's Avatar
    Join Date
    Mar 07 2010
    AZ Member #
    55703
    My Garage
    Audi A4 2.8L 2001 Quattro Tip
    Location
    Montréal, Éts

    Is the cable connected to the car? Else you will never find the "Interface".

  6. #6
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    Thanks for replying guys, I just figured out that you need to install FTDI in order for the ports to be recognized. ( Thanks Talky). Should it work better on Windows 7 or Windows XP? Will the cables work on VAG v. 704 that I downloaded?
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  7. #7
    Veteran Member Four Rings walky_talky20's Avatar
    Join Date
    Jun 30 2008
    AZ Member #
    30427
    Location
    Erie, Pennsylvania

    For the ebay cables you want the new "vag-com lite" from ross-tech's website. I've always had the best luck with windows xp. The newer versions have too much crap for a simple diagnostic laptop, but you can make it work with some fiddling (ie: admin account, run as administrator, etc).

  8. #8
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    On ross-tech's site, I know that I have to download VCDS-lite but which interface do I download?
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  9. #9
    Veteran Member Four Rings walky_talky20's Avatar
    Join Date
    Jun 30 2008
    AZ Member #
    30427
    Location
    Erie, Pennsylvania

    Quote Originally Posted by 10kredline View Post
    On ross-tech's site, I know that I have to download VCDS-lite but which interface do I download?
    I don't understand your question.

    - You go to www.ross-tech.com
    - Click "Download/Update" at the top of the page
    - Click "VCDS Lite" on the right side of the page
    - Scroll to bottom of page and click the download button
    - Install the software

  10. #10
    Veteran Member Four Rings FNK's Avatar
    Join Date
    Mar 07 2010
    AZ Member #
    55703
    My Garage
    Audi A4 2.8L 2001 Quattro Tip
    Location
    Montréal, Éts

    The "Interface" you are talking about is your "car", if it's not plugged into your car, you will never have an Interface.

  11. #11
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    Ok, thanks again guys. FNK, I sent a link to your inbox, go check it out. It's about the cracked version of 704.
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  12. #12
    Veteran Member Three Rings DGAFxxx's Avatar
    Join Date
    Nov 27 2006
    AZ Member #
    13716
    My Garage
    '00 A4 1.8TQ, '10 CTS-V
    Location
    Salt Lake Shitty, UT

    I have the driver if you need one, pm and I can email it to you. I also modified the driver to work with a bluetooth vag cable which I have been using. I've been in the process of writing an app for the ipad and bluetooth obd2 devices. Anyhow right now I've been using my vag com by remote connecting to a virtual windows os on my mac in my office. It works like a charm.

    Also you should buy the full version. Otherwise your cracked version will only be as good as a demo version unless you write a batch fille to come the d1-d3 bin files at a 1 second interval from another location.
    Hooray for boobies!

  13. #13
    Established Member Two Rings Roki18T's Avatar
    Join Date
    Feb 07 2009
    AZ Member #
    38399
    My Garage
    2000 Audi A4 1.8TQM
    Location
    Vancouver, BC

    It won't work 'cause of the drivers. I was stuck on this for a while but download the drivers and just drag and drop the icon onto the USB port in device manager and it'll install them for you (in Windows XP, can't say for any other OS).

  14. #14
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    Ok so I partitioned my hdd to run on 2 OS, one for win7 and winxp. In xp, I just plug in the cable to the pc and it'll detect the cable then install driver right away? It seems like its not detecting anything.....
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  15. #15
    Established Member Two Rings Roki18T's Avatar
    Join Date
    Feb 07 2009
    AZ Member #
    38399
    My Garage
    2000 Audi A4 1.8TQM
    Location
    Vancouver, BC

    For XP you have to manually install the drivers. I tried for so long to have it detect and install them automatically - it does not work. Just download the drivers and drag and drop the icon on the USB port in the device manager window. That will install the drivers. That's how I got it to work when all else failed.

  16. #16
    Veteran Member Three Rings DGAFxxx's Avatar
    Join Date
    Nov 27 2006
    AZ Member #
    13716
    My Garage
    '00 A4 1.8TQ, '10 CTS-V
    Location
    Salt Lake Shitty, UT

    you wasted your time and space by partitioning your hard drive. any version of VAG-com works fine on Windows 7. And if you had issues you could just change the compatibility mode to XP.
    Hooray for boobies!

  17. #17
    Registered Member Three Rings 10kredline's Avatar
    Join Date
    Feb 03 2007
    AZ Member #
    15355
    Location
    CA

    Well, the reason why I partitioned because I wanted to use win7 for school, but heard that the cracked vag com that I downloaded works well on xp, I don't know if that's true or not. The cables are from ebay, not the original rosstech cables...would that make a difference?
    Last edited by 10kredline; 10-16-2010 at 11:37 PM.
    1st Ride : 1999.5 A4 1.8TQM AEB | Frankenturbo F21L | C2 Motorsports 550 Stage 5 Tune | Bosch EV14 550cc + IE Harness + IE Spacers | Cone Intake + AEM Dryflo | Forge 007 DV | CX Racing FMIC | Walbro 255 | SSAC 3" Testpipe + 2.5 Exhaust | RAI's J-pipe O2 Spacer | Southbend Stage 2 Clutch | ST Coilovers

    2nd Ride : 2009 Cannondale Moto 2 Carbon | Fox Talas 32 150 RL Fork | Fox CTD Kashima Rear Shox | Shimano XT Drivetrain | Hayes Hydraulic Brakes | Easton Wheels | Continental Tires

  18. #18
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Feb 26 2011
    AZ Member #
    71562
    Location
    Phoenix/AZ

    hi, so how can i get my hands on a cracked version for vag-com ?

  19. #19
    Senior Member Four Rings csosnowski's Avatar
    Join Date
    Sep 05 2010
    AZ Member #
    63697
    My Garage
    Cars & stuff
    Location
    Bend, Oregon

    look around for vag-com 409.1, seems like its the last version that is stable with the fdti based cables. (torrent sites-dont get a virus lol) most of the time with win7 vag-com wont 'see' the ftdi port because the drivers were not written for windows 7. they might be compatible, but not written specifially for it.

    and fwiw, the fdti drivers do not work well with 64-bit windows 7 (even with compatibility mode) due to the digital signature enforcement. there is a workaround with the dseo (driver signature enforcement overrider) software and test mode but its still hit or miss at best. 32bit windows its doable.

    I made a 80gb partition on my laptop to run win7 for school and winxp for vag-com and etka/elsa and runs without a hitch (32bit winxp).
    2001.5 S4 Avant Sport 6MT - Brilliant Black - Nogaro Alacantra - APR Stuff, Piggies, Darintake, 710N's, 034 Track density stuff, Vogtland - GONE
    -
    2000 A4 Avant Sport 1.8TQM - Silver - Black - Darintake, H&R / Bilstien
    -
    2004 A4 USP Avant 1.8t 6MT - Silver - Black Cloth - Some junk idk.

  20. #20
    Veteran Member Four Rings
    Join Date
    Oct 21 2005
    AZ Member #
    8454
    Location
    y

    Search for the cracked version of vcds-lite. It works perfectly with win 7. Although your anti-virus will think the crack is a virus, well any crack for that matter.

    409.1 won't work with win7 even in compatibility mode.

  21. #21
    Registered Member One Ring
    Join Date
    Jul 21 2012
    AZ Member #
    97281
    Location
    Raleigh, NC

    Exclamation

    Quote Originally Posted by ricekikr View Post
    Search for the cracked version of vcds-lite. It works perfectly with win 7. Although your anti-virus will think the crack is a virus, well any crack for that matter.

    409.1 won't work with win7 even in compatibility mode.
    I have tried everything discussed here and other threads - This is what I have - http://scantool.imechatronics.com/va..._interface.htm

    I have Windows Vista - the cable appears as recognize in the device manager, still Vag-COM won't communicate with it - what's wrong?

  22. #22
    Senior Member Four Rings csosnowski's Avatar
    Join Date
    Sep 05 2010
    AZ Member #
    63697
    My Garage
    Cars & stuff
    Location
    Bend, Oregon

    did you install the driver from the ftdi website?

    what version of vag-com do you have?
    2001.5 S4 Avant Sport 6MT - Brilliant Black - Nogaro Alacantra - APR Stuff, Piggies, Darintake, 710N's, 034 Track density stuff, Vogtland - GONE
    -
    2000 A4 Avant Sport 1.8TQM - Silver - Black - Darintake, H&R / Bilstien
    -
    2004 A4 USP Avant 1.8t 6MT - Silver - Black Cloth - Some junk idk.

  23. #23
    Senior Member Two Rings Jimmy G.'s Avatar
    Join Date
    Nov 08 2010
    AZ Member #
    66738
    My Garage
    Metrocard
    Location
    The Brook

    GUys anyone get this to work on Win7?

    ive tried version 409.1 and 311.2 both cracked, no go . Ive also changed the compatibility method and no go. any ideas?
    Audrey the Audi

  24. #24
    Veteran Member Three Rings bw86's Avatar
    Join Date
    Dec 06 2008
    AZ Member #
    36039
    My Garage
    2.0L 058
    Location
    LI

    I use it on win 7. Installed fine. (409.1)

    Sent from my SAMSUNG-SGH-I747 using Tapatalk 2

    2008cc - Holset HX35 - Lugtronic - ID1000s - IECVA1s
    --> first start <--




    FS: GM coolant temp sensor + IE billet adapter
    FS: IE Surge Tank [for Single 044]
    WTB: Belly Pan

  25. #25
    Senior Member Four Rings howardfootball's Avatar
    Join Date
    Oct 20 2010
    AZ Member #
    65975
    My Garage
    '57 Ford Thunderbird
    Location
    MD

    It has worked fine for me on Win7. When you are selecting ports, pick #3. That's what worked for me.
    Tyler | SteeLow

  26. #26
    Established Member Two Rings dennej1985's Avatar
    Join Date
    Jul 23 2012
    AZ Member #
    97373
    Location
    ohio or wyoming

    I'm having this same issue. 409.1 will not even start up. The drivers for the cable say they are installed and working properly. I have windows 7 64 bit. Tried compatibility settings and the program will not open. Thoughts?
    Silver a4 avant 1.8tqm, New clutch, new ECU, new head, new turbo, new timing belt. What else can go wrong?



Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  


    © 2001-2014 Audizine, Audizine.com, and Driverzines.com
    Audizine is an independently owned and operated automotive enthusiast community and news website.
    Audi and the Audi logo(s) are copyright/trademark Audi AG. Audizine is not endorsed by or affiliated with Audi AG.