PDA

View Full Version : DIY: Aux Input for Symphony II+



djpaw
08-16-2010, 12:51 PM
Thanks to daveman for this inspiration.....forgive the blurry iphone pics

Step 1: Buy Audi Repair wires from Audi which come with ISO connectors , Audi Part Number 000-979-009: Wire Repair Set. Below is a close up of what an iso connector is.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo13.jpg

Step 2: Buy a 3.5mm Stereo socket from Radio Shack.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo15.jpg

Step 3: Solder one end of any stereo cable, to the terminals of the 3mm socket, and the other end, to one Audi Repair wire.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo12-1.jpg

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo14.jpg

Step 4: Pull out the blank empty cover from your radio

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo8.jpg

Step 5: Drill a hole such that you can pass the 3.5mm socket through it.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo10.jpg

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo9.jpg

Step 6: Thread the wires through that hole, and push the cover back in.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo5.jpg

Step 7: Now using your Radio Removal Tools, pull out the Radio. At the back of the radio, locate and unplug the following cable:

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo7.jpg

Step 8: Now here is the back of the connector, where those ISO connectors will be pushed in. There are several empty ones, refer to the circuit diagram below on which sockets are for Aux.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo6.jpg

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/ckt.jpg

Your 3.5mm stereo pins are: Tip : Left, Ring: Right, Sleeve: GND

Step 9: using the above circuit diagram as a guide, push the ISO Connector pins into the blue socket: Pin 1: Left, Pin 3: GND, Pin 4: Right

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/AuxCkt.jpg

Step 10: Push the Blue connector back in and then push the radio back in.

Step 11: VAG COM your car, to enable Aux Input. (Some might already have it, try it by keeping the CD button pressed. If it says EXT Source, its already programmed.
http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_Radio_Generation_II_Plus
http://www.audizine.com/forum/showthread.php/158766-The-20-eBay-VAG-COM-Cable-Walkthrough-*Revisited*

After you vag com it, turn the radio on, keep the CD button pressed for a few seconds until the following screen appears.

http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/photo4.jpg

Enjoy your iPhone/ mp3 player w/o having to burn a new MP3 CD for new songs.

Dhuss
08-16-2010, 01:09 PM
Very nice. Looks like this may be my next project on my day off. Good write up and I love the pictures going along with it. +1

billyhoyle
08-16-2010, 01:16 PM
Great writeup! Any idea how similar it would be on the original Symphony stereo?

pierranchis
08-16-2010, 01:21 PM
http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/ckt.jpg

I had a super hard time understanding how your wiring went to the Audi switch. Everything else was incredibly clear and I thank you for that. Now, based on the image, I am assuming that the repair sleeves are going to be put into the Aux-L, Aux-R, and AUX. Now from the 3.5 stereo socket, you have red white and blue cables. From the 3.5 stereo socket, the blue wire went to which one (granted I'm correct about the pins) and so on? Again, excellent write up. Def a project to do ASAP.

djpaw
08-16-2010, 01:28 PM
[img]http://i236.photobucket.com/albums/ff56/djpawscivic/auxinput/ckt.jpg[img]

I had a super hard time understanding how your wiring went to the Audi switch. Everything else was incredibly clear and I thank you for that. Now, based on the image, I am assuming that the repair sleeves are going to be put into the Aux-L, Aux-R, and AUX. Now from the 3.5 stereo socket, you have red white and blue cables. From the 3.5 stereo socket, the blue wire went to which one (granted I'm correct about the pins) and so on? Again, excellent write up. Def a project to do ASAP.

Thanks.
Yes, the repair sleeves are going to be put into the Aux-L, Aux-R and AuX Gnd.

So the yellow wire in image 3, goes into the blue socket, step 8.

You have to trace from that 3.5mm connector, which one is L, R or Gnd and the appropriately push those ISO connectors in.

I have a few connectors, PM me, I can mail at least a few of you with 4 each.

djpaw
08-16-2010, 01:32 PM
Great writeup! Any idea how similar it would be on the original Symphony stereo?

You cannot with Gen I and Gen II. Sorry.

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_Radio_Generation_II#Coding

http://wiki.ross-tech.com/wiki/index.php/Audi_Radio_Generation_I

JEENYUS
08-16-2010, 01:42 PM
wish i had a Symphony 2+ just for this mod...

ThaVerge
08-16-2010, 08:32 PM
Hey... great DIY! Thinking of doing this for my car. Do you know whether the Symphony II+ 6 CD changer is affected by this at all?

daveman
08-16-2010, 08:58 PM
Nice one thats a bit clearer than mine

djpaw
08-16-2010, 09:47 PM
Nice one thats a bit clearer than mine

lol...all thanks to you !!!!

Godfather 2.0T
08-16-2010, 10:52 PM
will i be able to vag my car for aux input if my car came stock with symph II but i currently have symph II+ installed?

djpaw
08-17-2010, 06:29 AM
will i be able to vag my car for aux input if my car came stock with symph II but i currently have symph II+ installed?

umm...that I don't know. You can try it......when you VAG - COM it will read and display the radio information first, before you change the code.

So in that display if it detects, it as Generation Plus or something on its own (don't remember, but it clearly displays what gen it is), you know that the car knows which radio it is, which means you can do this mod.

djpaw
08-17-2010, 06:34 AM
Hey... great DIY! Thinking of doing this for my car. Do you know whether the Symphony II+ 6 CD changer is affected by this at all?

Nopes. They are different bits of coding. Also even if you select +1 = Analog Input (AUX), you DO NOT LOSE steering wheel controls.

0?x0xxx: Options 3
+1 = Analog Input (AUX)
+2 = Multifunction Steering Wheel
+4 = Telephone

0x?0xxx: Options 2
+1 = Digital Sound System
+2 = CD-Changer
+4 = Satellite Radio

Leeg303
08-17-2010, 09:55 PM
Sick write-up man, I'll definitely be doing this asap.

Anyone in the Denver/Boulder area have a VAG-COM that could enable my AUX? PM me, I'd REALLY appreciate it!

Sanjman
08-17-2010, 10:03 PM
Nice man!

There was a DIY for this without pics... thanks for the pics!

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/288441-Aux-Input-Mod?highlight=aux

djpaw
08-18-2010, 06:43 AM
Hey... great DIY! Thinking of doing this for my car. Do you know whether the Symphony II+ 6 CD changer is affected by this at all?


Nice man!

There was a DIY for this without pics... thanks for the pics!

http://www.audizine.com/forum/showthread.php/288441-Aux-Input-Mod?highlight=aux

Yep, I just used his steps and I have referred to daveman in the beginning.

I saw some people were confused and this will help them. $25 instead of those other $100+ solutions is totally worth it.

trup0241
08-18-2010, 07:55 AM
Has anyone found a place to buy the ISO Connectors (included in Audi Part Number 000-979-009: Wire Repair Set)? I have been unable to find a place that sells them online. I appreciate any help.

trup0241
08-18-2010, 08:07 AM
Has anyone found a place to buy the ISO Connectors (included in Audi Part Number 000-979-009: Wire Repair Set)? I have been unable to find a place that sells them online. I appreciate any help.

Nevermind... found it at http://www.genuinevwaudiparts.com

Matteeee
08-18-2010, 08:37 AM
Whatīs the difference between symphony and concert II+ ? I have concert II+ I think? Looks like the pics above though, double DIN?!
Here is a pic:
http://www1.garaget.org/archive/6/5475/169717/169717-1608660.jpg

nycqtplayazz
08-18-2010, 05:59 PM
how would i know if i have symphony 2+?

which one i have?

my car is 2008 a4 sline quattro

djpaw
08-19-2010, 06:57 AM
Whatīs the difference between symphony and concert II+ ? I have concert II+ I think? Looks like the pics above though, double DIN?!
Here is a pic:
http://www1.garaget.org/archive/6/5475/169717/169717-1608660.jpg

yeah, im not sure on that one. Maybe when you VAG - COM it you can find out.



how would i know if i have symphony 2+?

which one i have?

my car is 2008 a4 sline quattro

Does it play Mp3s ?

buellwinkle
08-19-2010, 03:55 PM
Mine plays MP3s, does that mean I can do the mod?

djpaw
08-19-2010, 07:34 PM
Mine plays MP3s, does that mean I can do the mod?

Pull out the head unit and check if there is that connector.

or keep CD pressed until it shows "EXT. Source"

KMc
08-20-2010, 12:10 PM
I have the factory iPod dock, which was a total waste of money. How would performing this mod interfere with that existing installation?

djpaw
08-20-2010, 12:23 PM
I have the factory iPod dock, which was a total waste of money. How would performing this mod interfere with that existing installation?

hmmm...how do you enable the ipod ?

KMc
08-20-2010, 12:29 PM
hmmm...how do you enable the ipod ?

It shares the CD changer connection. When you have the iPod plugged in, CD1-CD5 become the first 5 playlists on your iPod and CD6 is All Tracks.

djpaw
08-20-2010, 12:51 PM
Then I guess it should be doable. Best way is to VAG-COM it and see if that ext. source can be displayed.

This is the safest, since you can always undo it, as long as you put that original code back in.

Once you know this is possible, and that you have that cable at the back with that circuit diagram, you should be good to go ahead.

Sanjman
08-29-2010, 01:46 PM
Yep, I just used his steps and I have referred to daveman in the beginning.

I saw some people were confused and this will help them. $25 instead of those other $100+ solutions is totally worth it.

Yeah, but your 25 dollar solution is missing somethings, like ESD and EMI protection. When plugging in your music device, there could be spikes that can potentially damage your headunit. The 100 dollar solutions are designed in for this. And having to not VAG the headunit to enable the aux makes it a turnkey solution.

masteroc
01-07-2011, 08:18 PM
I followed this tutorial to the letter, yet for some reason no audio comes through the speakers when I plug my iphone into the radio. I vag'd the car and it says ext source, I have already soldered the wires twice in case I had a bad connection or had done it wrong. I have included pictures in the hopes that someone can spot my mistake.

http://img29.imageshack.us/img29/6918/photoxwp.jpg

http://img838.imageshack.us/img838/3844/photo1ot.jpg

http://img818.imageshack.us/img818/7036/photo2vr.jpg


Thanks for any help!

Sanjman
01-20-2011, 03:54 PM
try a different device...

masteroc
03-18-2011, 05:17 PM
I have tried using different devices, nothing seems to work. I tested my harness and sound goes through it....for some reason the radio is just not registering the sound...

mr_esmit
05-10-2011, 02:26 PM
For the sake of not starting another thread on this. I'll be doing this mod next week and went to the stelaership to get the audi repair wire set, but jesus, almost 10 bucks for a piece of wire and 2 iso connectors!!!!! That's pretty steep. I googled the connector and found this:

The ISO connectors that the 000979009E (VW/Audi Repair Wire) use = 963715-1 (TE Electronics) which can be bought for about 0.14 each from www.onlinecomponents.com.

Bear in mind there is a minimum, but still better than almost 10 bucks for 2 connectors and a piece of wire at the stealership.

Brrman
05-11-2011, 12:02 PM
Does this mod affect the Sat Radio at all? I think this has to be on my short list for this summer.

Looking at these options I am not sure I understand which gets changed...


0?x0xxx: Options 3
+1 = Analog Input (AUX)
+2 = Multifunction Steering Wheel
+4 = Telephone

0x?0xxx: Options 2
+1 = Digital Sound System
+2 = CD-Changer
+4 = Satellite Radio

trex000
05-13-2011, 08:36 PM
masteroc

I have tried using different devices, nothing seems to work. I tested my harness and sound goes through it....for some reason the radio is just not registering the sound...


I think I know what's wrong with your install!
You need to take the connectors apart like these and insert them all the way down. Clip them back together again.

http://farm3.static.flickr.com/2676/5717820798_3b6e065fb5_b.jpg
http://farm3.static.flickr.com/2528/5717254915_cee7c88ef3_b.jpg

Anyhow... all thanks to djpaw!!!!

Giantsfan10
08-01-2011, 05:50 PM
i've had the wires soldered for months, i hooked it up and it didn't work. i said the heck with it. then i reread this and boom it works. thank you! i knew the wires weren't seating well hah

MikeyMike206
01-05-2012, 10:26 AM
Sorry to bump this, but I have read in a few places that you need to buy a new 12 pin connector, yet in this DIY it does not refer to that.

Do we need to buy a 12 pin connector or can we use the one already on the unit?

djpaw
01-09-2012, 07:32 AM
already one on the unit

c@@kieMonsta
03-03-2012, 03:22 PM
I'm probably gonna go the DIY route but in case I change my mind, would this work?

http://kufatec.com/index.php?main_page=product_info&cPath=144_82&products_id=1065

fr4nugen
03-04-2012, 07:39 PM
Will this work with the NAV unit?

c@@kieMonsta
03-04-2012, 10:43 PM
Will this work with the NAV unit?

Oh look what do you know? http://www.audizine.com/forum/showthread.php/445009-AUX-RNS-E-(pics). In the same section too! [rolleyes]

ryankkoenigsman
04-05-2012, 06:17 PM
Thank you so much for the guide! Got it working in my car and installed the jack in the same place. Looks great and works like a charm.

stupdfresh
07-22-2012, 07:52 AM
How do you VAG_COM your car??

jmarch1122
08-23-2012, 08:30 PM
Im about to do this job I think. I wonder, how do you get the input so flush with the metal showing on the button?

I just got my first real Vag Come today so Id really like to know what the coding is to enable this.

Boushard
10-13-2012, 08:58 AM
The ISO connectors that the 000979009E (VW/Audi Repair Wire) use = 963715-1 (TE Electronics) which can be bought for about 0.14 each from www.onlinecomponents.com.

Bear in mind there is a minimum, but still better than almost 10 bucks for 2 connectors and a piece of wire at the stealership.

Maybe this is Newark who messed up the shipping but the connector I received are too big to fit inside the connector. The OEM one are square but those I received are rectangular!!

Anyway I'll try to reorder a new set just in case!!

konarider94
10-21-2012, 11:30 AM
I wired in an aux input but i cannot get my radio to switch to the ext source. i reprogrammed it with my vag-com cable. The second digit was a 6 and I changed it to a 7. I even reopened it to verify that it was still a 7.

EDIT- I was able to figure it out. To access the aux input i had to press the cd button twice in quick succession. Then it went to the cd for a second and paused before switching to the aux input. Now i can hold the cd button to get to aux or press the cd button twice. After I first did the recoding holding the cd button did not work. Here is a picture of my install. Its worth noting that the aux input plug from audi like the one i installed has a surge protection circuit on it. Ive read concerns about surging with this mod.

http://i5.photobucket.com/albums/y191/matt1994xj/Audi/auxin.png

AdiDas
01-30-2013, 09:00 PM
I wired in an aux input but i cannot get my radio to switch to the ext source. i reprogrammed it with my vag-com cable. The second digit was a 6 and I changed it to a 7. I even reopened it to verify that it was still a 7.

EDIT- I was able to figure it out. To access the aux input i had to press the cd button twice in quick succession. Then it went to the cd for a second and paused before switching to the aux input. Now i can hold the cd button to get to aux or press the cd button twice. After I first did the recoding holding the cd button did not work. Here is a picture of my install. Its worth noting that the aux input plug from audi like the one i installed has a surge protection circuit on it. Ive read concerns about surging with this mod.

http://i5.photobucket.com/albums/y191/matt1994xj/Audi/auxin.png

Is this surging problem true?

redfred
03-16-2013, 10:23 AM
After reading this thread I decided to just buy the Denison kit from Enfig. It was easy to install and works OK, but I am upset with Enfig's careless customer service. With my order I also ordered the Metra removal tools. Yes, I missed the fact that only 2 were included per set, as clearly stated in the item description, thinking I was getting the 4 needed to pull the Audi radio. Yes I cussed-out the guy on the phone after learning my mistake. But Enfig should have alerted me to the discrepancy when I placed the order. You need 4, that's FOUR tools to pull the radio. Enfig absolutely knows this fact and should have flagged my order when they knew I was buying an AUDI B7 kit. This is the way I treat my customers. It cost me an extra $15 to have a local car audio guy pull the radio for me this morning.

Ultimately my fault, but I'll hesitate ordering from Enfig in the future. If anyone needs 2 (TWO) radio removal tools PM me, I will forward them to you free.

airbornerifleman
04-02-2013, 09:38 AM
I called Audi with this Part Number 000-979-009 and they asked me how many wires I need. Anyone know?

thenofjboy
04-02-2013, 10:01 AM
You need 2.

airbornerifleman
04-02-2013, 10:01 AM
I just called Audi with Part Number 000-979-009 and they asked me how many I need. Anyone know? They also said that Part Number 000-979-009 is superseded by 000-979-009E.

thenofjboy
04-02-2013, 10:12 AM
You need 2 wires. You are going to cut one of the wires in half, so you have 3 ISO connectors to slide into the black connector. Take off the blue piece to make sure the 3 connectors are all the in. You will feel them clip in & you are good to go!

airbornerifleman
04-02-2013, 10:32 AM
Ok thanks, so 2 wires and three connectors. Does that mean it's this PN 000-979-009E times 3?

airbornerifleman
04-02-2013, 10:33 AM
I wired in an aux input but i cannot get my radio to switch to the ext source. i reprogrammed it with my vag-com cable. The second digit was a 6 and I changed it to a 7. I even reopened it to verify that it was still a 7.

EDIT- I was able to figure it out. To access the aux input i had to press the cd button twice in quick succession. Then it went to the cd for a second and paused before switching to the aux input. Now i can hold the cd button to get to aux or press the cd button twice. After I first did the recoding holding the cd button did not work. Here is a picture of my install. Its worth noting that the aux input plug from audi like the one i installed has a surge protection circuit on it. Ive read concerns about surging with this mod.

Where did you get the AUX input plug? Surge protection is always good.

thenofjboy
04-02-2013, 11:07 AM
The wire comes with connector, its all one piece. One end of the wire is the part you solder on the AUX plug & the other has the ISO connector

airbornerifleman
04-15-2013, 09:07 AM
Nopes. They are different bits of coding. Also even if you select +1 = Analog Input (AUX), you DO NOT LOSE steering wheel controls.

0?x0xxx: Options 3
+1 = Analog Input (AUX)
+2 = Multifunction Steering Wheel
+4 = Telephone

0x?0xxx: Options 2
+1 = Digital Sound System
+2 = CD-Changer
+4 = Satellite Radio

What is "digital sound system"?

Broccolihash
05-14-2013, 11:23 PM
Decided to tackle this install today. Sorry for the iPhone pics

Ripped apart the center console to run my wires

http://i1275.photobucket.com/albums/y442/bhash12/7EFBCA2D-DDD4-4528-8BEC-DAEA9D2AC966-5962-000006A181A06D34_zps5a9bfcd6.jpg

http://i1275.photobucket.com/albums/y442/bhash12/20E1597D-65B8-4066-97D8-044506B8C5D1-5962-000006A18984F07F_zps2aeb4c55.jpg

All finished

http://i1275.photobucket.com/albums/y442/bhash12/9C6E2AA2-21CF-423C-830F-D70DAF6E0CEC-5962-000006A1912B87F0_zps1964ce2a.jpg

The hardest part of this whole thing was soldering the wires to the jack. Other than that it was fairly straight forward

Sounds great and I'm pumped to have this for my drive from Seattle to Ann Arbor, MI.

Der Konig
10-25-2013, 01:11 PM
Just to throw this in there, you can also do this this way.

Here is just a quick write up of how to integrate an aux-in into your radio if you don’t know how. I got stuck trying to figure out how to get the aux in to work with the harness so just some info for people who get into the same situation. The harness I used to go from symphony II to II+ was this http://www.euro-parts.us/store/index.php?route=product/product&path=59&product_id=56 and here is how to integrate this Aux-IN into it http://www.euro-parts.us/store/index.php?route=product/product&path=59&product_id=54

Ok so here is the AUX-IN adapter
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_144140_zps58bdfb4e.jpg

Simply push the tab up on the white plastic that is holding the smaller black plastic piece in, it will slide right out like so...
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_144240_zpsf5e8128e.jpg

Now note how the pins are in the harness, grab your screwdriver and push the pins out,you just need a small screwdriver to depress the visible tab on the top of the pin and give it a slight pull. Should come out without much force.
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_144336_zps84edabdc.jpg
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_144854_zps5a67001f.jpg

Now just reinsert the pins into the harness exactly how they were in original adapter harness
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_145208_zpsab7d9074.jpg

Reattach it into the quadlock and you are good to go
http://i72.photobucket.com/albums/i174/MuscleOwnzRice/Audi%20A4%20B7/DIY%20Pics/20131024_145250_zps9e2b2df4.jpg

Now I am waiting on my vagcom so I can tell it that it is available which is already outlined by the rosstech wiki OP linked.


EDIT UPDATE: Vagcom'd and works great, now have an AUX IN. Winning
Cheers

TPW
01-30-2014, 12:27 PM
I received 100 connections (AMP/TYCO P/N 963715-1) from Allied Electronics today. Cost me $10 (100 was the min order). If anyone wants some, PM me and I'll give you my address and all you have to do is send me a stamped, self addressed envelope and I'll throw in 6 and return it to ya free-o-charge.

Peenge
03-17-2014, 12:59 AM
Anyone know of another software for recoding the headunit? Canīt get VCDS to communicate with 56.Radio...[headbang]

ericw.
03-27-2014, 09:02 PM
Is this the correct connector?
http://www.te.com/catalog/common/images/PartImages/prcrmprcptcnt.jpg

*edit: scratch that. just read TPW's comment and that answers my question. These will work.

bryonm
04-28-2014, 09:34 AM
Just a quick hit on this, when I type in that PN for those terminals/pins all that comes up is one wire basically


Sent from my iPhone using Tapatalk

bryonm
06-27-2014, 10:43 AM
Can a one tell me why the pins aren't going into the connector?


Sent from my iPhone using Tapatalk

hatchfreak
07-06-2014, 02:24 PM
Tried searching around. Got more confused than clear. I have the factory ipod connectorbin the glove box. I dont own anything apple, what are my options as far as putting a 3.5mm jack? Does this diy still apply?

Schnitzelwagen
08-31-2014, 09:48 PM
Does anyone know if the ISO connectors are available at the dealers or are they special order only. I'd like to get done asap my cd collection is getting old

ericw.
08-31-2014, 11:53 PM
DIY still applies. iPod adapter in glovebox is useless. Some people like the bluetooth option that comes with the aux cable as well but it's more costly.

Audi dealer doesn't sell connectors anymore, it's available as patch wire or something like that.

Schnitzelwagen
09-01-2014, 04:57 AM
are these iso connectors available at the dealer or are they spacial order only?

ericw.
09-01-2014, 02:56 PM
are these iso connectors available at the dealer or are they spacial order only?
asking the same question again won't change the answer. ;)

DIY still applies. iPod adapter in glovebox is useless. Some people like the bluetooth option that comes with the aux cable as well but it's more costly.

Audi dealer doesn't sell connectors anymore, it's available as patch wire or something like that.